Kertaluontoiset erät siivittivät Alajärven tuloksen reilusti ylijäämäiseksi

Alajärven kaupungin tulos nousi 3,39 euroa ylijäämäiseksi vuonna 2023.
Alajärven kaupungin tulos nousi 3,39 euroa ylijäämäiseksi vuonna 2023.
Alajärven kaupungin tulos nousi 3,39 euroa ylijäämäiseksi vuonna 2023.
Alajärven kaupungin tulos nousi 3,39 euroa ylijäämäiseksi vuonna 2023.

Alajärven kaupunki oli uuden edessä vuonna 2023, kun perusturvalautakunnan toiminta päättyi vuoden 2022 lopussa ja kaikki toiminnot siirtyivät Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueelle. Vuoden 2023 suunnittelu oli siten haasteellista, koska ei tarkkaan tiedetty mitä muutos toisi mukanaan. Kertaluontoiset erät siivittivät kuitenkin osaltaan kaupungin talouden 3,39 miljoonaa euroa ylijäämäiseen tilinpäätökseen.

–Käsillä on historiallinen tilinpäätös, sillä siinä ei ole mukana sosiaali- ja terveyspalveluita, jotka siirtyivät Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen hoidettavaksi ja rahoitettavaksi vuoden 2023 alusta. Tämä muutos on ehkä suurin kuntahistorian aikana tapahtuneista muutoksista. Alajärven kaupungin vuosi 2023 oli taloudellisesti ja toiminnallisesti hyvä. Taseessa on myös reilusti puskuria huonoja aikoja vastaan ja lainamäärätkin ovat reilusti alle valtakunnan ja maakunnan keskiarvojen. Hyvä taloudenpito mahdollistaa palveluiden tuottamisen ja investointien tekemisen jatkossakin. Kaiken tämän takana on tietenkin toimiva luottamushenkilö- ja viranomaisjohto sekä kaikki kaupungin työntekijät omissa tehtävissään. Haluan osoittaa heille kaikille suuret kiitokset tehdystä työstä. Samalla haluan kiittää myös kaikkia yhteistyötahoja kuluneesta vuodesta, kommentoi Alajärven kaupunginjohtaja Vesa Koivunen kommentoi tilinpäätöstä 2023.

Tilinpäätöksessä toimintatuotot olivat 25,9 miljoonaa ja toimintakulut 51,7 miljoonaa euroa. Verotulot olivat vuoden 2023 tilinpäätöksen mukaan 18,6 miljoonaa euroa ja ylitoteutuivat talousarvioon verrattuna 0,42 miljoonaa euroa. Valtionosuudet olivat 14,8 miljoonaa, talousarvioon verrattuna niitä saatiin 49 246 euroa vähemmän.

Vuoden 2023 vuosikate on 7,4 miljoonaa euroa eli 819 euroa per asukas, kun se vuonna 2022 oli 489 euroa per asukas. Tilikauden tulos on 4 miljoonan euron poistojen jälkeen 3,39 miljoonaa euroa ylijäämäinen. Vuonna 2022 tulos oli 0,6 miljoonaa euroa ylijäämäinen. Vuoden 2023 lopussa Alajärven kaupungilla oli taseessa ylijäämää 12,7 miljoonaa euroa eli 1 393 euroa per asukas.

Lainakanta pieneni huimasti myös konsernin puolella

Kaupungin lainakanta vuoden 2023 lopussa oli 24,4 miljoonaa euroa eli 2 684 euroa per asukas, kun edellisen vuoden lopussa lainaa oli noin puoli miljoonaa euroa enemmän. Konsernin lainat olivat 30,3 miljoonaa euroa, missä vähennystä edellisvuoteen oli 14,9 miljoonaa euroa.

Kaupunki Investoi 2023 2,7 miljoonalla eurolla, joista eniten meni kaavateihin, 1,3 miljoonaa euroa, ulkoilu- ja urheilualueisiin noin 100 000 euroa sekä saman verran vesi- ja viemärilaitokseen.

–Vahvasti positiivinen tulos antaa Alajärvelle taloudellisesti hyvää pohjaa kohti tulevia vuosia. Tulojen osalta vuosi kuitenkin sisälsi useampia sellaisia kertaeriä, jotka eivät vahvista talouttamme enää tänä vuonna eikä jatkossa. Kuntatalous on muiltakin osin kiristymässä nyt hyvin nopeasti osana valtakunnallista säästökuuria, talouden taantumaa ja työmarkkinoiden turbulenssia, joten tarkkaa taloudenpitoa tarvitaan Alajärvellä edelleen jatkossakin, totesi Alajärven kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Antti Joensuu ja kiitti viranhaltijoita, kaupungin työntekijöitä, luottamushenkilöitä sekä kaupunginhallitusta.

–Vuoden 2023 tilinpäätöksessä on nähtävissä Alajärven kaupungin määrätietoisen taloudenpidon tulos. Oikeansuuntaisilla ja maltillisilla ratkaisuilla on yhdessä rakennettu kestävää pohjaa kuntataloutta ja kaupunkia koskevia muutoksia vastaan. Poliittiset päättäjät ovat ottaneet vastuun talouden hoidosta ja ymmärtäneet hyvän taloudenpidon merkityksen kaupungin palveluntuotannon turvaajana ja kaikinpuolisen kehityksen perustana. Päätöksenteon pohjaksi on saatu virkamiehiltä kattavat ja perustellut esitykset, kommentoi Alajärven kaupunginhallituksen puheenjohtaja Esko Rintamäki.

Luitko jo nämä?

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.