Evijärven kuntoilukeskus ei toteudukaan, ellei se saa 50 000 euroa lisärahoitusta

Liikuntaleikkipuiston viereiselle pellolle suunnitellusta Evijärven kuntoilukeskuksesta tulee odotettua kalliimpi. Aimo Sironen toivoo nyt, että kunnalta löytyy heidän tilanteeseensa ymmärrystä.

Julkaistu:

Kategoria:

,

Aihe:

EVIJÄRVEN kuntoilukeskus ry:llä on hikiset paikat. Uusi kuntoilukeskus ei toteudukaan, ellei siihen saada nopeasti 50 000 euron lisärahoitusta. Sitä pyydetään nyt paikallisilta yrityksiltä ja erityisesti kuntapäättäjiltä.

Aimo Sironen yhdistyksestä kertoo, että maapohjatöistä tuli kalliimmat kuin osattiin odottaa, sillä pohjatutkimuksen mukaan tarvitaan massanvaihtoja. Lisäksi jo alkuperäisessä rahoituspäätöksessä avilta eli valtiolta saatiin 47 000 euroa vähemmän kuin pyydettiin.

–Sen jälkeen kun selvisi, että alkuperäiset urakkatarjoukset olivat liian kalliita, kävimme säästökierroksen. Urakoitsijat saivat esittää säästökohteita, jotka sitten meidän suunnittelijat kävivät läpi. Pyysimme uudet tarjoukset, joissa säästökohteet olivat mukana. Saimme reilusti kustannuksia alaspäin kierroksen aikana.

Säästökierroksesta huolimatta rahoitusta jäi puuttumaan lopulta 100 000 euroa.

–Alun perin Keski-Pohjanmaan osuuspankki oli myöntänyt meille 280 000 euroa lainaa 25 vuoden maksuajalla. Haimme pankista vielä 50 000 euroa lisälainaa, joka meille luvattiin, mutta nyt meidän lainapiikki siellä on täynnä. Näin he ovat ilmoittaneet.

Jäljelle jäävät 50 000 euroa ovat nyt ratkaisevat. Sitä varten Sironen on lähestynyt yrittäjiä ja kuntaa.

Hänen mukaansa koko projekti on nyt kiinni erityisesti kunnan lisätuesta. Ellei kunnalta saada 50 000 euroa, kuntoilukeskusta ei tule.

Hän toivookin nyt, että kuntapäättäjät pitäisivät kuntoilukeskusprojektia riittävän tärkeänä.

–Kuntoilukeskuksen oma rahallinen panostus projektiin on jo huomattava, 330 000 euroa, ja omia säästöjäkin menee 30 000. Kuntoilukeskuksen ja kunnan osuudet olivat alun perin 228 000, ja toivomme, että kuntapäättäjät näkisivät 50 000 euron lisärahoituksen mahdolliseksi, sillä ratkaisu pitkään projektiin on lähellä.

Tusinalta yrityksiä kuntoilukeskus on saanut tähän mennessä noin 10 000 euroa. Heille myydään mainostilaa, ja kuntoilukeskus aiotaan jopa nimetä pääsponsorin mukaan.

RAKENNUSTÖIDEN aloittamiseen saatiin avilta lisäaikaa.

–Alkuperäinen takaraja oli lokakuun loppu, mutta urakoitsijat haluavat tiedon hankkeen etenemisestä mahdollisimman äkkiä ja talvikin painaa päälle.

Hän haluaa saada projektin maaliin nyt, sillä sen peruuttamiseen ja rahan hakemiseen uudelleen avilta myöhemmin sisältyisi ”monta peikkoa”.

–Ensinnäkin kuntoilukeskuksesta pitäisi tehdä merkittävästi pienempi tai matalampi, jotta kustannusarviossa pysyttäisiin. Tilantarve on kuitenkin tärkein asia koko rakennusprojektissa. Uudet suunnitelmat myös toisivat lisäkustannuksia, hän luettelee uhkakuvia. –Sitten on sekin kysymys, että jos hanke peruuntuu, mikä on urakoitsijoiden kiinnostus jo kerran peruuntuneeseen hankkeeseen? Ja valtion rahoituksen kokonaismäärä ja kohteet päätetään vuosittain — olemmeko tulevaisuudessa rahoituslistalla? Urakkatarjouskilpailu oli onnistunut ja saimme hyviä tarjouksia, ja osuuspankin kanssa olemme neuvotelleet pitkän lainasopimuksen — miten tulevaisuudessa, jos hanke siirtyy?

SIROSEN mielestä hyötyyn — eli evijärveläisten liikuttamiseen — nähden kuntoilukeskus ei ole kallis. Hän vakuuttaa myös, että uudellakin kustannusarviolla sen neliöhinta pysyy edullisena, ja halpaa on myös sen lämmitykseen käytettävä maalämpö.

–Olemme koko ajan avoimesti halunneet pitää kunnan ja kuntalaiset kartalla siitä, missä mennään. Tällaisissa projekteissa sattuu kuitenkin aina yllätyksiä, hän sanoo.

Hän perustelee projektin tärkeyttä myös sillä, että koululaisille on luvattu maksuttomat käynnit kuntoilukeskuksessa opettajan johdolla.

–Kunnan rahoitusosuudessa pitää huomioida tuokin asia. Eli kunnan tuki on myös ennakkomaksua oppilaiden kuntosalin käytöstä.

Pitkässä kuntoilukeskusprojektissa mukana olleet henkilöt ovat tehneet sen eteen ison työn ja he toivovat nyt, että yhdistyksen tilanteelle löytyisi ymmärrystä.

–Selasin yhtenä iltana vanhoja monistenippuja, ja hanketta on puuhattu jo vuodesta 2015. Silloin toiveita oli tuen saamisesta elyltä, mutta se ei onnistunut, Sironen sanoo. –Vuoden loppuun mennessä tulee viisi vuotta täyteen homman alkamisesta. Pitkä kisa on ollut, ja saa nähdä, tullaanko maaliin tänä syksynä.

Leave a comment

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.