Hyvinvointivaliokunta esittää Länsirannan koulun lopettamista jo ensi lukuvuonna

Arkistokuva. Kyläkierroksella Länsirannan koululla.
Arkistokuva. Kyläkierroksella Länsirannan koululla.
Arkistokuva. Kyläkierroksella Länsirannan koululla.
Arkistokuva. Kyläkierroksella Länsirannan koululla.

LAPPAJÄRVEN hyvinvointivaliokunta päätti kokouksessaan 3. huhtikuuta esittää kunnanhallitukselle ja edelleen kunnanvaltuustolle, että Länsirannan koulu yhdistetään Lappajärven yhteiskouluun jo syyslukukauden 2024 alusta. Länsirannan koululla on kuluvan lukuvuoden aikana 26 oppilasta, koululla on tällä hetkellä yhdysluokat 0.-3. ja 4.-6.

Jos valtuusto hyväksyy Länsirannan koulun yhdistämisen, Lappajärven kouluverkon muodostaa vain ensi syksystä alkaen yksi perusopetusta antava koulu, Lappajärven yhteiskoulu, ja kunnan alue muodostaa yhden oppilaaksiottoalueen.

Maria Viita-aho-Tohni esitti kokouksessa, että siirtyminen tehdään vuoden päästä, lukuvuodeksi 2025–2026. Virpi Särkiniemi kannatti ehdotusta. Äänestettäessä sivistysjohtajan eli päätösesityksen taakse asettuivat Miika Övermark, Tapio Ollila, Arvi Kangastie ja Vesa Luoma. Esitys menee siis kunnanhallitukselle päätösehdotuksen mukaan.

Synergiaetuja ja säästöä tiedossa

LÄNSIRANNAN koulun lakkauttaminen oli alun perin suunnitelmissa lukuvuodesta 2026–2027 alkaen. Kunnan valtionosuudet vähenevät vuonna 2025 ja talousarvion teosta tulee kireä. Länsirannan koulun yhdistämisellä yhteiskouluun ei haeta ensisijaisesti taloudellisia säästöjä, mutta niitäkin tulisi lähinnä henkilöstösäästöinä ja kiinteistökulujen vähenemisenä.

Kuluvan lukuvuoden aikana on kuitenkin ilmennyt useita seikkoja, jotka puoltavat Länsirannan koulun yhdistämistä Lappajärven yhteiskouluun jo tulevana lukuvuonna.

Länsirannan koulun kuntoa on tutkittu useaan otteeseen ja sinne on tehty muutostöitä. Kiinteistöstrategian teon yhteydessä on päätetty, että koulun vanhentunutta talotekniikkaa ei aleta enää uudistamaan, koska se olisi kallista ja koska koulun oppilasmäärän hiipuminen oli tiedossa.

Länsirannan koulun henkilöstöltä on tullut vuosien aikana useampi ilmoitus sisäilmasta. Osa henkilöstöstä ei voi enää työskennellä koulun tiloissa. Huoltajilta ja oppilailta on tullut palautetta lähinnä huonosta ilmasta, tunkkaisesta hajusta tai ilman loppumisesta.

Siirtymistä puoltaa myös pedagogiikan näkökulma; oppilas pääsee ikäryhmän mukaiseen opetukseen yhdysluokkaopetuksen sijaan ja yhteiskoululla erityistä tukea on tarjolla paremmin. Oppilashuollon palveluiden saatavuus paranee. Oppilaiden koulumatka tai siihen käytetty aika lyhenee, kuljetukset tapahtuvat jo olemassa olevilla kyydeillä. Henkilöstö on valmis siirtymään yhteiskoululle ja yhteiskoulun opettajatarve löytyisi Länsirannan koulun opettajista. Kaikki pääsisivät uusiin, puhtaisiin tiloihin.

Huoltajien mielipiteet tulevaisuudesta jakautuivat

Yhdistymistä on käsitelty useissa työryhmissä. Länsirannan koulun huoltajille lähetettiin kysely, jossa pyydettiin ottamaan kantaa koulun oppilaiden sijoittumisesta elokuussa 2024. Huoltajista kuusi oli Länsirannalla jatkamisen puolesta ja viisi siirtymisen puolella. Pari perhettä toivoi isompien lapsien siirtyvän, mutta eskari-ikäisten saavan jäädä Länsirannalle.

Huoltajille pidettiin koululla keskustelutilaisuus, johon kutsuttiin myös hyvinvointivaliokunnan jäseniä sekä kunnanvaltuutettuja. Koululaisille tehtiin lapsivaikutusten arviointi. Vanhemmille varattiin mahdollisuus jättää mielipiteensä Wilma-järjestelmän kautta.

Sivistysjohtaja on laatinut selvityksen Länsirannan koulun yhdistämisestä yhteiskouluun sekä ennakkovaikutusten arvioinnin. Siinä niin sanottuna nolla-vaihtoehtona on ollut Länsirannan koulun siirtyminen yhteiskoululle lukuvuoden 2026–2027 alusta, kuten kuluvan vuoden talousarviossa on ennakoitu. Maksimivaihtoehtona on esitetty siirtyminen jo tänä syksynä. Kolmas eli kompromissivaihtoehto on Länsirannan koulun siirtyminen vuoden päästä eli lukuvuoden 2025–2026 alusta.

Tällaisia juttuja löytyi arkistostamme Länsirannan kouluun liittyen

Juttua päivitetty 5.4.2024 klo 8.59; lisätty tietoa selvityksestä sekä syistä, miksi Länsirannan koulun yhdistämistä esitetään.

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.

ILMAINEN

ISOJAKO

JA