Geopark, Järviseutu, Kivitippu

Urpo Purola.
Urpo Purola.
Urpo Purola.
Urpo Purola.

UNESCON Geopark-status on myönnetty 177:lle eri puolilla maailmaa sijaitsevalle geologisesti ainutlaatuiselle ja matkailun mahdollistaville alueelle. Ne kertovat ihmisläheisesti maapallon geologiasta, kehityshistoriasta ja kulttuurien muodostumisesta eri puolilla maailmaa.

Ainutlaatuisuus tarkoittaa, että kyseisellä alueella on kansainvälisesti huomattavia arvokkaita kallio- tai maaperän rakenteita ja muodostumia. Samalla aluetta ja sen asukkaiden elinoloja, sekä luonto- ja kulttuuriarvoja tulee vaalia. Myös paikallisidentiteettiä voi ja pitää vahvistaa. On hyvä tiedostaa, että kestävän kehityksen mukaisen elinkeinotoiminnan edistäminen ovat kaikkien Geopark-alueiden keskeisiä tavoitteita. Tähän mennessä tähän maailmanlaajuiseen arvokkaiden alueiden verkostoon on Suomessa hyväksytty viisi aluetta: Posion Rokua, Lauhavuori – Hämeenkangas (Kauhajoki), Saimaa ja Salpausselkä.

Nyt myös Järviseudun Lappajärven Kraatterijärven Geopark-alue on saamassa tämän Unescon statuksen.

Erityisesti on korostettava, että suosittujen Geopark- alueiden matkailuinformaattinen vetovoima on kaikkialla maailmalla hyvä ja rinnastettavissa kansallispuistojen sekä UNESCOn omien maailmanperintökohteiden vetovoimaan. Näin myös Järviseudun tulisi tältä pohjalta matkailullisesti vahvistua ja hyötyä. Havahtukaa siis, uskotaan: pääsemme mukaan kansainvälisesti hienoon seuraan. Ympäristömme on matkailullisesti ja tieteellisesti kansainvälisesti ainutlaatuinen! Kiitokset niille tahoille ja henkilöille, jotka ovat tätä meille keskeistä erikoisluontoasiaa ja hanketta täällä vieneet eteenpäin.

Mutta, onko Järviseudun matkailuelinkeino todellisen ja uuden äärellä? No, ei se varmaankaan hetkessä tapahdu. Jo vuosikymmeniä täällä Järviseudulla on matkailutyötä tehty ja käyty toiveikkaasti keskustelua matkailusta ja matkailuelinkeinon elvyttämisestä. Meidän on entisen toiminnan lisäksi nyt sitten tästä näkemyksestä lähdettävä, uskottava tähän uutuuteen ja sen kansainväliseen voimaan. Vain täältä maailmaan menemällä myös matkailu luo uusia mahdollisuuksia.

Sinua saattaisi kiinnostaa tämä juttu (kolumni jatkuu linkin jälkeen)

SITTEN vielä ne huonot uutiset. Järviseudun matkailun lippulaiva, majoituksen ja harrastusten keskus, kylpylähotelli Kivitippu on menossa vuosien keinunnan jälkeen konkurssiin. Hotelli suljetaan, kaikki loppuu, salut! Ja juuri nyt, tässä tilanteessa, kun uutta olisi tiedossa? Jos näin käy, tässä pesuvedessä Geopark-hankkeen toteutus ja majoitus menee heti alkajaiseksi ylipääsemättömiin vaikeuksiin. Samalla vaikeutuvat alueen yleiset harrastusmahdollisuudet. Koko Nykälän vapaa-aikamiljöö hiljenee. Ja mikä on sitten Lappajärven kunnan oma informaation olemassa oleva status näissä pyörteissä? Onko meillä kunnassa ja koko Järviseudulla tähän varaa? Kyllä nyt olisi hyvä välittömästi ja kiireesti kaikkien tahojen Lappajärvellä ja koko Järviseudulla yhdessä pohtia positiivista ulospääsyä tästä konkurssiongelmasta. Asia on yhteinen. Ehkä voimakkaimmin tällä asialla pitäisi olla ainakin lappajärveläisten, kunnan johdon ja päättäjien. Annetaanko täällä kaiken aina mennä niin kuin menee?

Olin vuonna 1988 Lappajärven kunnanvaltuustossa siinä poliittisen enemmistön joukossa, joka myönsi Lomayhtymä Oy:n 21 miljoonan markan lainalle kunnan takauksen Lappajärven kylpylähotellin rakentamisen aloittamiseen. Ja tässä sitä ollaan.

Urpo Purola

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.