Pääsiäisen lämmin sää nostaa jokien virtaamia Pohjalaismaakunnissa

Tilanne Teuvanjoella Kristiinankaupungissa 27.3.2024. Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus
Tilanne Teuvanjoella Kristiinankaupungissa 27.3.2024. Kuva: Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus.
Tilanne Teuvanjoella Kristiinankaupungissa 27.3.2024. Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus
Tilanne Teuvanjoella Kristiinankaupungissa 27.3.2024. Kuva: Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus.

Pääsiäisen ajalle ennustettu lämpenevä sää, yöpakkasten vähäisyys ja mahdolliset sateet sulattavat lumia pohjalaismaakunnissa ja saavat jokien virtaamat nousuun. Tämän hetken ennusteiden mukaan virtaamat nousevat lämpenevän sään myötä etenkin Pohjanmaan rannikon eteläisimmillä vesistöillä kuten Lapväärtin-, Teuvan- ja Närpiönjoella. Näillä vesistöillä virtaamat saattavat pääsiäisen aikana nousta keskimääräisen kevättulvan tasolle. Suurempi kevään tulvahuippu ajoittuu tämän hetken ennusteissa näillä rannikon vesistöillä huhtikuun puolivälin paikkeille.

Menossa mökille pääsiäisenä? (juttu jatkuu linkin jälkeen)

Kyrönjoella Ilmajoen Nikkolassa vedenpinnan ennustetaan nousevan noin 1,5 metriä pääsiäisen aikana. Kyrönjoen alaosalla virtaama saattaa pääsiäisen aikana nousta nykyisestä reilusta 70 kuutiosta sekunnissa 150-200 kuutioon sekunnissa. Lapuanjoella Kauhavan Liinamaassa vedenpinnan ennustetaan nousevan noin 80 cm eli tulvarajan paikkeille pääsiäisen aikana. Ähtävän- ja Perhonjoella sulaminen jää vähäisemmäksi ja virtaamat kasvavat vain vähän pääsiäisen aikana. 

Viime viikkojen säät ovat heikentäneet jokijäitä. Jääpatoriskiä on kuitenkin tänäkin keväänä etenkin Kyrönjoella Isonkyrön alapuolella. Mikäli virtaama Kyrönjoella nousee tason 200 m3/s paikkeille, jäät saattavat alkaa liikehtimään.

Mainos

Ennusteiden mukaan pääsiäisen jälkeen kylmenevä sää hillitsee virtaamien nousua, mutta sateisuus saattaa ensi viikolla lisääntyä. Jos lämpeneminen pysyy maltillisena, sateet vähäisenä ja välillä sää kylmenee, lumen sulaminen jakaantuu pidemmälle ajalle ja tämä pienentää tämän kevään tulvahuipun suuruutta.  

Lunta on tänä keväänä keskimääräistä enemmän varsinkin jokien latva-alueilla. Tämän hetken ennusteiden mukaan kevään suurimmat tulvahuiput ajoittuvat eteläisemmillä vesistöalueilla huhtikuun puolivälin molemmin puolin.  Perhonjoella ja muilla pohjoisimmilla vesistöalueilla tulvahuippu ajoittuu ennusteissa huhtikuun lopulle. Muutaman asteen muutokset lämpötiloissa ja mahdolliset sateet voivat kuitenkin muuttaa ennusteita merkittävästi.

Luvassa tavanomaista kelirikkoa

Sinua saattaisi kiinnostaa myös tämä juttu

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.