Ruokajakelu antaa auttamisen iloa

Lajittelua
Lajittelua

EVIJÄRVEN Helluntaiseurakunnan tiloissa Kuoppa-aholla käy tohina, kun vikkelät kädet lajittelevat ja pussittavat tavaraa. Laatikoissa näkyy vihanneksia, jätesäkillinen on täynnä leipiä ja yhdessä nurkassa kohoaa houkutteleva kasa laskiaispullarasioita. On seurakunnan ruokajakelupäivä.

–Jakelumme alkoi syksyllä 2019. Idea oli muhinut mielessä jo pidempään, mutta tuolloin saimme vinkin kuskista, joka toisi ylijäämäruokaa Ylöjärveltä. Otimme ensin pienen koe-erän, jota sitten kasvatettiin, kun menekkiä näkyi olevan. Tällä hetkellä tilausmäärät ovat 1 200–1 500 kilon paikkeilla, kertoo pastori Jaakko Keto.

Hyväkuntoiset salaatit ja tomaatit saavat iltapäivällä uudet omistajat.
Hyväkuntoiset salaatit ja tomaatit saavat iltapäivällä uudet omistajat, tietää Jaakko Keto.

Ruokajakelujen tuotteet eivät tule läheskään aina lähikaupoista: kullakin liikkeellä on omat noutosopimuksensa kuljetusliikkeiden kanssa. Tilaajat ovat tyypillisesti seurakuntia ja yhdistyksiä, ja tilattavien määrien tulee olla riittävän suuria, jotta kuljetushinta pysyy kohtuullisena. Ylöjärven Citymarketin lisäksi Evijärvelle saadaan tuotteita myös muun muassa Seinäjoen ja Kokkolan helluntaiseurakuntien ylimäärästä, jolloin noutomatkat tehdään yksityisautolla.

Etukäteen ei tiedetä mitä kuormassa tulee, mutta leipää, pullaa ja hedelmiä on yleensä mukavasti tarjolla. Maitoakin saadaan paljon, mutta sen kysyntä on pientä. Joskus toimitetaan niin suuri määrä tuotetta, että ”markkinat kyllästyvät” ja loput joudutaan hävittämään. Tuotteet ovat luonnollisesti ylipäivättyjä, mutta ei yleensä viikkoa vanhempia. Tarkistuksesta huolimatta on aina asiakkaan omalla vastuulla arvioida tuotteen syömäkelpoisuus.

Mainos

–Tavaraa menee hyvin, jakelun jälkeen ei paljoa jää. Kuivat leivät voi hyödyntää eläimille, vinkkaa Keto.

Seurakunta jakaa maksukortteja ruokakauppaan

RUOKAVIRASTON kanssa yhteistyössä toteutettava EU:n ruoka-apu on vaihtunut elintarvikkeista maksukorteiksi. Seurakunta saa vuosittain jaettavaksi 180 kappaletta S-ryhmään kelpaavia 40 euron maksukortteja, ja niitä annetaan ruokajakelujen yhteydessä ensisijaisesti työttömille ja vähävaraisille.

Helluntaiseurakunnan ruokajakelu on kerran kuussa, ja siitä tiedotetaan Järviseudun Sanomissa sekä Facebookissa. Jakelu on kaikille avoin, uskontokuntaa tai tulotasoa katsomatta. Kävijöitä on lapsiperheistä eläkeläisiin, ja osa hakee ruokatarpeita muille. Kävijöitä on keskimäärin 40 henkilöä per jakelu.

–Ihmisten auttaminen antaa motivaation tälle toiminnalle, ja ruokajakelu on monille juuri sopiva ja mieluinen tapa tehdä vapaaehtoistyötä. Meillä on usein myös luterilaisen kirkon väkeä hommissa – auttaminen on yhteinen asia. Ja kun silminnähden liikuttunut ja helpottunut äiti lapsineen lähtee kahden suuren ruokakassin kanssa ovesta, tuntee saavansa palkkion työstään, toteaa Keto.

Sinua saattaisivat kiinnostaa nämä jutut

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.