Mikä on totuus?  

Mikä on totuus, kysyy Jaakko Keto Viikon sana -kirjoituksessaan.
Mikä on totuus, kysyy Jaakko Keto Viikon sana -kirjoituksessaan.
Mikä on totuus, kysyy Jaakko Keto Viikon sana -kirjoituksessaan.
Mikä on totuus, kysyy Jaakko Keto Viikon sana -kirjoituksessaan.

PÄÄSIÄISVIIKON tapahtumiin kuuluvia lauseita on otsikon mukainen kysymys (Joh. 18.–19.). Sen teki Juudean maaherra Pontius Pilatus kuulustellessaan Jeesusta ja arvioidessaan hänen syyllisyyttään. Pilatus itse lausui totuuden kolme kertaa, hän teki oikean arvion eikä löytänyt Jeesuksesta mitään syytä. 

Lukiessamme evankeliumeista pääsiäisen tapahtumista niin sieltä nähdään, että Jeesus tuomittiin ylipappien ja vanhimpien syytösten perusteella ja kansan vaatimuksesta. 

Toinen totuus, minkä Pilatus lausui, tai oikeastaan kirjoitti, oli teksti, minkä hän kirjoitti ristiin: ”Jeesus Nasaretilainen, juutalaisten kuningas.” Ylipapit olisivat kirjoittaneet, että ”hän on sanonut: Minä olen juutalaisten kuningas.” Pilatus vastasi siihen: ”Minkä kirjoitin, sen kirjoitin.” Se oli totuus, Jeesus on kuningas, vaikka he hylkäsivät hänet sanomalla, että ”ei meillä ole kuningasta vaan keisari.” 

Kun luemme enemmän pääsiäisen tapahtumia, huomaamme sieltä muitakin totuuksia. Kun Jeesusta otettiin kiinni, hän kysyi kiinniottajiltaan: ”ketä te etsitte?” He vastasivat: ”Jeesus Nasaretilaista.” Jeesus sanoi heille: ”Minä se olen.” Nuo sanat ovat suurimpia totuuksia Raamatun sanassa. Ensinnäkin ne sanat olivat niin voimalliset, että Jeesuksen kiinniottajat perääntyvät ja kaatuivat maahan. Toiseksi, ”Minä olen”, on Jumalan nimi, jolla Jumala esitteli itsensä jo Moosekselle. Se tarkoittaa sitä, että Jeesus on Jumala, joka astui alas taivaasta. Hän tuli maan alimpiin paikkoihin lunastaakseen kuolemallaan koko ihmiskunnan omakseen. ”Jumala oli Kristuksessa ja sovitti maailman itsensä kanssa, eikä lukenut heille heidän rikkomuksiaan, ja hän uskoi meille sovituksen sanan.” (2.kor. 5:19) 

Yhden totuuden Jeesus lausui Pilatukselle, kun hän ajatteli omistavansa vallan vapauttaa, tai vallan ristiinnaulita Jeesus. Jeesus sanoi totuuden: ”sinulla ei olisi mitään valtaa minuun, ellei sitä olisi sinulle annettu ylhäältä.” Tätä Jumalan valtaa kuvaa hyvin myös Jeesuksen sanat Pietarille, hänen sivaltaessa ylipapin palvelijalta korvan pois. Jeesus sanoi: ”luuletko, etten voisi pyytää Isääni lähettämään heti minulle enemmän kuin 12 legioonaa enkeleitä.” (Matt.26:53) 

”Mikä on totuus?” Me tiedämme, että totuus on se, että Jeesusta eivät sotilaat olisi pystyneet vangitsemaan, eikä Pilatuksella ollut valtaa, kuin sen verran, mitä taivaasta sitä annettiin. Totuus on, että Jeesus itse oli syytön kärsiessään rangaistuksen, mutta hän teki sen meidän tähtemme ja otti meidän syntimme kantaakseen. Totuus on, että Jeesus olisi inhimillisesti ajatellen voinut astua alas ristiltä, mutta rakkaus sinuun ja minuun piti hänet siellä. Siksi me kerromme Jeesuksen voitosta. Hän kärsi, kuoli, nousi ylös ja elää tänä päivänä. Seuratkaamme totuutta, hän itse on totuus. 

Jaakko Keto 

Luitko jo nämä:

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.

ILMAINEN

ISOJAKO

JA