Pörssisähkön hinta vaihtelee rajusti – asiakkaat rauhallisina Järviseudulla

Pörssisähkön ennätyskorkea hinta ei ole juuri saanut järviseutulaisia vaihtamaan sähkösopimuksiaan. Kuva: Freepik.
Pörssisähkön ennätyskorkea hinta ei ole juuri saanut järviseutulaisia vaihtamaan sähkösopimuksiaan. Kuva: Freepik.
Pörssisähkön ennätyskorkea hinta ei ole juuri saanut järviseutulaisia vaihtamaan sähkösopimuksiaan. Kuva: Freepik.
Pörssisähkön ennätyskorkea hinta ei ole juuri saanut järviseutulaisia vaihtamaan sähkösopimuksiaan. Kuva: Freepik.

VUODEN ensimmäisen viikon lopussa sähkön hinta hyppäsi paukkupakkasten myötä ennen näkemättömän korkealle. Joinakin tunteina sähkön verollinen hinta oli jopa yli kaksi euroa kilowattitunnilta. Kolme alueen sähköyhtiötä kertoo, että puhelin soi jonkin verran, mutta pörssisähköasiakkaita on melko vähän, joten suuria siirtymiä ei tapahtunut.

Hetkellinen korkea hinta vaikuttaa pörssisähkön valinneiden asiakkaiden laskun loppusummaan. Toistaiseksi voimassa oleviin tai määräaikaisiin sopimuksiin hinnan vaihtelut eivät saman tien vaikuta.

Kysyimme tilanteesta Alajärven Sähköltä, Jylhän Sähköosuuskunnalta ja Vimpelin Voimalta, joilla jokaisella on yhtenä tuotteena pörssisähkö. Yhtiöistä mikään ei tällä hetkellä tee määräaikaisia sähkösopimuksia.

–Määräaikaista sähkösopimusta ei ole olemassa tällä hetkellä, ja se johtuu epävarmasta tilanteesta. Uusia ei ole tehty sen jälkeen, kun entiset päättyivät, sanoo toimitusjohtaja Jukka Ylitalo Jylhän Sähköosuuskunnasta. 

Määräaikaisen ja pörssisähkösopimuksen tärkein ero on se, että määräaikaisen sopimuksen sähkön kulutuksen hinta pysyy samana sopimuksen voimassaolon ajan, mikä helpottaa asiakkaan oman talouden suunnittelua. Pörssisähkön hinta puolestaan vaihtelee tunnista toiseen sen mukaan, miten paljon sähköä tuotetaan maassa ja joudutaanko sitä mahdollisesti ostamaan naapurimaista.

Pörssisähköasiakkaiden määrä on Järviseudulla pieni

PÖRSSISÄHKÖSOPIMUKSIA sähköyhtiöt kertovat olevan asiakkuuksistaan suhteellisen vähän. Alajärven Sähkön toimitusjohtaja Esa Ala-Honkola sanoo, että yhtiön asiakkaista ehkä 2–3 prosenttia on valinnut pörssisähkön. Hän kertoo myös kuluttajien vaihtaneen pörssisähköstä pois jonkin verran. Suurta liikehdintää ei kuitenkaan ole tapahtunut.

Ala-Honkola sanoo, että sähkön myynnissä yhtiön maine ratkaisee. Yksittäiset hintahuiput tai rajut miinushinnat toki vaikuttavat.

Mainos

–Kun pörssisähkön hinta nousi vuodenvaihteen aikana, on tullut yhteydenottoja, mutta kokonaistilanteeseen ei ole tullut juurikaan muutoksia.

Jylhän Sähköosuuskunnalla on Ylitalon mukaan pörssisähkö yhtenä vaihtoehtona, mutta liikehdintää sen suuntaan ei ole juurikaan ollut, koska oma hinta on ollut kohtuullisen edullinen.

–Puhelinsoittoja on tullut korkean hinnan aikana, mutta pörssisähköasiakkaita on melko vähän, sanoo Ylitalo.

Vimpelin Voiman toimitusjohtaja Tuomas Liikala sanoo, että kovien pakkasten aikana sopimuksien puolella ei ole tapahtunut normaalista poikkeavia muutoksia.

Vimpelin Voimalla on omalla verkkoalueella käyttöpaikkoja noin 2 100. Alajärven Sähköllä on käyttöpaikkoja suunnilleen 5 500 ja alueen ulkopuolisia noin 1 000 asiakasta. Jylhän Sähköosuuskunnalla on käyttöpaikkoja omalla alueella noin 6 000 ja sen ulkopuolella jonkin verran.

Aino Alppinen

FAKTA
Sähkön kokonaishinta muodostuu kolmesta kokonaisuudesta:
1. Sähkön kulutus laskutetaan kulutuksen määrän mukaan ja yhtiöillä on eri hintaisia vaihtoehtoja, joiden myyntinimikkeitä ovat esimerkiksi yleis-, aika-, kausi- tai tehosähkö. Sähkön voi usein ostaa myös muulta kuin oman alueen sähköyhtiöltä.
3. Sähkön myynnistä maksetaan arvonlisäveroa.
2. Sähkön siirto laskutetaan sulakekoon ja valitun sähkövaihtoehdon mukaan ja siihen lisätään kulutuksen mukaan laskettu valmiste- ja arvonlisävero sekä huoltovarmuusmaksu.  Sähkön siirron laskuttaa oman alueen sähköyhtiö.

Joko luit nämä jutut?

Mainos
Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.