Maalatut pääsiäismunat symboloivat kevättä, aurinkoa ja luonnon uudestisyntymistä

Svitlana Zubenko.
Svitlana Zubenko.
Svitlana Zubenko.
Svitlana Zubenko.

JATKAEN pääsiäisen aihetta, kerron nyt yksityiskohtaisesti perinteisestä pääsiäismunasta. Pysanka on yksi vanhimmista ukrainalaisista kananmunien kansanmaalauksen tyypeistä, kevään, auringon ja luonnon uudestisyntymisen symboli. Kansanuskomuksen mukaan pääsiäismunat olivat maan hedelmällisyyden, kaikenlaisen anteliaisuuden ja vaurauden lähde, estivät erilaisia onnettomuuksia ja suojasivat luonnonkatastrofilta.

Muinaisina aikoina maalattu pääsiäismuna toimi pääsiäiskorttina. Perinteisesti ne maalataan pitkäperjantaina mehiläisvahalla. Nyt kansantaiteen lisääntyneen kiinnostuksen myötä myös pysankarstvo on herännyt henkiin.

Kaksivärisen pääsiäismunan kuvio maalataan sulatetulla vahalla. Sitten kananmuna upotetaan maaliliuokseen ja asetetaan puhtaalle paperille tai kankaalle kuivumaan. Vaha sulatetaan kynttilän päällä ja pyyhitään liinalla.

Monivärisen pääsiäismunan valmistuksessa valkoisiksi jäävät viivat piirretään vahakynällä, minkä jälkeen muna kastetaan keltaiseen maaliin. Sen jälkeen muna pyyhitään perusteellisesti ja peitetään ne kuvan alueet, joiden pitäisi jäädä keltaisiksi. Sitten muna kastetaan punaiseen tai vihreään maaliin, ja maalauksen jälkeen alueet, joiden tulisi olla punaisia ​​tai vihreitä, peitetään vahalla. Jos pääsiäismunan tausta on musta, se kastetaan lopussa mustaan ​​maaliliuokseen, joka peittää kuoren vahalla peittämättömät alueet. Tämän jälkeen vaha poistetaan paistamalla pääsiäismunaa uunissa tai sulattamalla vaha kynttilän liekillä.

Pieni pakkaus täynnä symboliikkaa

KÄYTETYILLÄ väreillä on oma symboliikkansa. Esimerkiksi punainen on elämänilo, rakkaus ja rohkeus, nuorille toivo avioliitosta; keltainen kuu ja tähdet, sato tilalla.

Useiden värien yhdistelmä kuvioilla neljän tai viiden värin koristeessa symboloi perheen onnea, rauhaa, rakkautta, menestystä ja niin edelleen. Pääsiäismunien maalatuilla koristeilla on myös oma symboliikkansa.

Suomessa on yleinen perinne antaa lapsille karkki- tai suklaalla täytettyjä pääsiäismunia. Näen tässä samanlaisia ​​merkkejä suomalaisten ja ukrainalaisten kulttuurista, ja se on hienoa!

Svitlana Zubenko

Lisää keväisiä Svitlanan kertomuksia täällä

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.

ILMAINEN

ISOJAKO

JA