Asukkaita pyydetään äänestämään – Mihin käytetään Kauhavalla 10 000 euroa?

Kauhavan kaupunki on pyytänyt kuntalaisilta ideoita kauhavalaisten onnellistamiseksi.
Kauhavan kaupunki on pyytänyt kuntalaisilta ideoita kauhavalaisten onnellistamiseksi. Kuva: Suvi Hosionaho.
Kauhavan kaupunki on pyytänyt kuntalaisilta ideoita kauhavalaisten onnellistamiseksi.
Kauhavan kaupunki on pyytänyt kuntalaisilta ideoita kauhavalaisten onnellistamiseksi. Kuva: Suvi Hosionaho.

KAUHAVALLA kokeillaan ensimmäistä kertaa osallistavaa budjetointia. Tämä tarkoittaa sitä, että budjettiin on varattu 10 000 euroa, jonka käytöstä asukkaat saavat päättää.

Osallistava budjetointi alkoi sillä, että kaupunki pyysi kuntalaisilta ideoita kauhavalaisten onnellistamiseksi. Asukkaita pyydettiin miettimään, mitä 10 000 eurolla saisi Kauhavalle? Onko jokin paikka, joka kaipaa uudistusta tai onko kenties jossain toisessa kaupungissa toteutettu jokin idea, mikä meillekin sopisi hyvin. Ideoita sai jättää kaupungin kotisivuilla olevalla lomakkeella 15.3.2024 saakka ja niitä tuli 24 kappaletta. Osa ehdotuksista oli samanlaisia sisällöltään ja näitä yhdisteltiin. Nyt on käynnissä äänestysvaihe, jossa on 17 ehdotusta.

Äänestyksessä olevat ehdotukset selityksineen:

1. Koirapuisto Ylihärmään

Koirapuiston rakentamisesta Ylihärmään tuli useampi ehdotus. Paikaksi ehdotettiin Ylihärmän

puretun ala-asteen tonttia sekä Järvenjärven aluetta. Koulun tonttia perusteltiin sillä, että tontilla

olisi valmiina jo melko uudet leikkipaikat lapsille ja valaistus, joten tästä muodostuisi koira- ja ulkoilupuisto.

2. Koirametsä

Malliesimerkkinä Kirkkonummen koirametsä. Aidattu, iso metsäalue, jossa koirat saavat turvallisesti ja vapaasti liikkua. Ajanvaraukset tehtäisiin netissä ja aidan lukko aukeisi varauksella saa[1]dulla salasanalla. Näin oman ajan aikana ei tarvitsisi pelätä, että muita koira tuleekin samaan aikaan. Metsässä voisi olla myös laavu sateen varalta ja grillausta varten. Varaukset voisivat olla aluksi ilmaisia ja ehkä myöhemmin tarvittaessa palvelusta voisi periä pienen maksun.

3. Tasapainopuistoja

Tasapainopuistot joka kylään esim. ulkokuntosalien tai leikkipuistojen yhteyteen. Tasapainopuisto lisää turvaa ja varmuutta liikkumiseen iän karttuessa, mutta harjoittaa koordinaatiota, liikettä ja ketteryyttä myös lapsille.

4. Koirapuisto Alahärmään

Aidattu koirapuisto Alahärmään. Palvelisi asukkaiden lisäksi turisteja. Monilla on lomalla lemmikit mukana.

5. Liikennepuiston rakentaminen

Liikennepuiston rakentamisesta tuli useita ehdotuksia. Paikkaehdotuksina ilmenivät Ylihärmästä puretun koulun tontti sekä Härmän kylpylän läheisyys. Samaan yhteyteen ehdotettiin rakennettavaksi leikkipuisto ja kioski. Liikennepuistossa olisi nuorille kesätyötä.

6. Sovellus yksinäisyyden vähentämiseen

Commu on sovellus, jossa voi pyytää tai antaa apua lähialueilla; vertaistukea, juttuseuraa, naapuriapua, talkooapua, vapaaehtoistoimintaa, apukäsiä muuttoon, pihasavottaan, lumien auraamiseen jne. Sovelluksen avulla avun pyytämisen kynnys madaltuisi. Jokainen voisi auttaa omilla taidoillaan ja ajallaan, kun itselle sopii.

7. Musiikkipuisto

Musiikkipuistossa on soittimia, joista lähtee hyvin rauhallinen ja rauhoittava ääni. Musiikkipuistoa ehdotettiin rakennettavaksi esim. Lentokonepuiston yhteyteen.

8. Jussilan montulle Hakolaan avanto + sauna

Hakolaan Jussin montulle ehdotettiin rakennettavaksi sauna sekä puitteet avantouinnille.

9. Käytetään rahat tiestön kunnossapitoon

Ehdotus rahojen käyttämisestä teiden kunnossa pitoon :”Kauhavan tiet kuntoon, oli sitten asfaltti- tai hiekkatie.”

10. Polku Ojutjärven ympäri

Ojutjärven ympäri esteetön leveä polku ja sen varrelle kunnollisia taukopaikkoja. Polusta tehtäsiin sen verran leveä, että sen voisi talvella aurata ja käyttää ympärivuotisesti.

11. Kaupungin järville yhteiskäyttöisiä soutuveneitä

Tähän tuli kaksi saman suuntaista ehdotusta. Toisessa ehdotettiin hankittavaksi neljä kaupungin soutuvenettä, yksi jokaiseen kaupunginosaan. Toisessa ehdotuksessa ehdotettiin venettä kahdeksalle kaupungin ylläpitämälle uimarannalle. Rahalla hankittaisiin lisäksi pelastusliivejä. Veneen tulpan ja avaimen sekä pelastusliivit voisi lainata kirjastosta kirjastokortilla. Vuokraamista ehdotettiin myös paikallisten kyläyhdistysten hoidettavaksi.

12. Skeittiparkki

Nuorten osallistaminen skeittiparkin rakentamiseen No Trouble ry:n ohjaamana.

13. Ulkoilu- ja urheilualueen rakentaminen

Mäenpääjärven ja Pakkaskallion ympäristöön Mäenpääjärven ja Pakkaskallion ympäristöön ehdotettiin urheilu- ja ulkoilualueen rakentamista, muun muassa maastopyöräreitit ja talviajalle lenkkipolkuja. Alueella jo olevia polkuja ja reittejä voisi hyödyntää.

14. Äänioikeutettujen aktivoiminen äänestämään EU-vaaleissa

Eurovaalit tulevat haastavaan aikaan kesäkuulla, joten ehdotettiin keinoa äänestäjien aktivoimiseksi: Eurovaalien lisäksi perheen lapsille ja nuorille järjestettäisiin oma äänestys, jossa lapset voisivat äänestää jostain lasten tapahtuman esiintyjästä ja nuoret nuorten tapahtuman esiintyjästä. Lasten ja nuorten tapahtumat järjestettäisiin myöhemmin syksyllä.

15. Koululiikunnan yhteyteen uimakoulua

Rahalla järjestettäisiin koululiikunnan yhteyteen uimakoulua Härmän kylpylässä.

16. Käytetään rahat nuorisotiloille

Käytetään raha nuorisotiloille varusteisiin esimerkiksi uudet pelikonsolit, isot televisiot, Spotify/Netflix palvelut sekä tarjoiluihin; voisi olla pitsa-, tortilla-, vohveli- tai jäätelöiltoja. Rahaa voisi käyttää myös teemailtoihin, joihin tulisi joku nuorten toivoma puhuja, tubettaja tai harrastusten vetäjiä. Joskus voisi olla myös teemailtoja nuorisotilojen ulkopuolella esimerkiksi keilailua tai golfia kuntsarilla tai minigolffia PowerParkissa.

17. Pyöräilyrata

Rakennetaan Kauhavalle taajaman tuntumaan pyöräilyrata koko perheen käyttöön. Tehtäisiin 3-4 eri vaativuustasoista rataa. Palvelu olisi maksuton, kaupunki rakentaisi ja seurat ja yhdistykset ylläpitäisivät (roskien kerääminen, ratojen korjaus)

Tällä viikolla on alkanut äänestys, jossa asukkaita pyydetään antamaan äänensä omalle suosikilleen. Äänestysaikaa on 14.4.2024 saakka. Äänestyksen jälkeen asia menee kaupunginhallituksen käsiteltäväksi.

Ehdotukset sekä linkki äänestykseen löytyvät kaupungin kotisivuilta:

www.kauhava.fi/osallistavabudjetointi

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.

ILMAINEN

ISOJAKO

JA