Lukijan loola

 1. Kärnän saaren asutushistoriaa

  Otsikko on suora sitaatti Seinäjoella ilmestyneen Lakeus-lehden artikkelista 3. lokakuuta 1937. Siinä lähdetään kiertämään Kärnänsaaren rantaa myötäpäivään sen pohjoisimmasta kärjestä Niemipellosta ja ennätetään Kuivaslahdelle saakka. Tunnen mielestäni tuon rannan melko hyvin, mutta esimerkiksi nimet Portinaluksen pellot, Savilahti, Nuottipuun ranta, Ryvyn nuotta-apaja, Lakkarinaho, Haukiniemi ja Kalja-aho tuntuvat vierailta.

 2. Hyvä joulujuhla meni vähällä pilalle

  Otsikko on tahallaan vähän yliampuva ja toiseksi mielipide on minun, vaikka jäljempänä puhun monikossa. Tämä joulujuhla on kahdeksas yhdessä järjestetty. Radiojumalanpalveluksessa pappi sanoi: ”ollaan joulua etsimässä”. Hän jatkoi: ”karsitaan kaikki turha pois ja etsitään joulun alkuperäinen sanoma, joka on: Meille on syntynyt Jeesus”. Tätä me järjestäjät olemme olleet joka vuosi hakemassa, ja tämän tavoitteen löytämiseksi juhlan ohjelma on rakennettu. Miten nyt kävi? Osa paikalla olleista ”rankkasi” juhlan parhaaksi sanomaksi humoristisen runon. Olen surullinen ja pettynyt.

 3. Hemilän Aleksin tapaus

  Joulukuun 23. päivän aamuna 1918 löydettiin Vimpelin kirkonkylän Nuorisoseuran talon alta miehen ruumis, joka todettiin olevan Aleksi Joensuu, jota kansanomaisesti kutsuttiin Hemilän Aleksiksi. Edellisenä iltana oli Nuorisoseuralla ollut tanssit. Sinä aikana oli jääkäreille Aleksi Joensuu, Eeli Harju, Yrjö Kaski ja Helge Lassila sekä Toivo Haverille tullut riitaa ja tappelu, jossa Aleksi Joensuu tapettiin.

 4. Itsenäisyyspäivän aatoksia

  Taas vietettiin itsenäisyyspäivää, mutta myös Niilon nimipäivää.

 5. Linnan juhlien ilmastoantia

  Ilmaston kasvihuonepäästöjen vähentämisestä puhutaan meillä ja muualla.

 6. Lintukodin joulujuhla

  Oli hienoa seurata, kuinka tärkeää kaikille oli päästä kokemaan joulun odotusta, tunnelma oli herkkä ja lämmin. Joululaulut muistuivat jokaiselle mieleen, kaikuivat kauniisti.

 7. Palveluksia isänmaalle

  Painotuore Palveluksia isänmaalle on kronikka kahdesta arvostetun rintamakomentajasta Auno Kuirista ja Heikki Mikkolasta.

 8. Tieto on valtaa -periaate on kostautumassa

  Maatalousvallankumousta voi nimittää karkotukseksi Paratiisista (lähde: Alexander von Schönburg, Maailmanhistoria muutamassa minuutissa, 2017, sivu 41).

 9. Nuorten miesten luottamus tulevaisuuteen pitää palauttaa

  Parhaassa työiässä olevien miesten työllistymisessä Suomi on OECD-maiden neljänneksi huonoin.

 10. Baijerin osavaltiovaali hälytti taas

  Moderni teollinen yhteiskunta on jatkuvassa muutostilassa. Suuret puolueet hävisivät tuon uudistumisprosessin johdosta myös äskettäiset Saksan Baijerin osavaltiovaalit.