Lappajärvi

  1. Järviseudun Sanomat on perustanut yhteistyössä Evijärven, Lappajärven ja Vimpelin kuntien kanssa kesäasukasrekisterin. Tavoitteena on luoda tehokas viestintäverkosto kuntatiedotusta varten. Rekisterin toteuttajana on Järviseudun Sanomat. Mukana olevat kunnat toivottavat mukaan yhteistyöhön myös muut Järviseudun kunnat.

  2. JÄRVI-POHJANMAAN alueella koronavirustilanne on toistaiseksi rauhallinen. Perusturvassa uskotaan, että mahdollisen epidemian aikana potilaita voidaan hoitaa koulutetun henkilökunnan voimin muutaman viikon ajan ilman ongelmia.

  3. JÄRVI-POHJANMAAN perusturvassa ikäihmisille on palveluita tarjolla laajalla skaalalla kuntouttavasta ja virkistävästä päivätoiminnasta kotihoitoon ja -kuntoutukseen sekä kotisairaalaan. Palveluita on kehitetty asiakkaiden tarpeiden mukaan, totesi vs. peruspalvelujohtaja Marita Ylilahti. Haasteena on saada ympärivuorokautisen, tuetun asumispalvelun määrää alemmas kohti valtakunnallisia ja maakunnallisia suosituksia, mikä ei ole ihan helposti tehty seudun ikärakenteen vuoksi. Perusturvan alueen kunnista Lappajärvellä vanhusväestön määrä on asukkaista suurin, noin 25 prosenttia.

  4. VIMPELIN kunnan lähitulevaisuuden suurin investointi valmistuu lähes katseilta piilossa. Intervalliosaston työmaa keskustassa jää Venla ja Väinö -kodin, Toimelan ja vanhan paloaseman väliin. 524-neliöinen puurunkoinen rakennus on nostettu harjakorkeuteen talven aikana ja sen on määrä valmistua elokuun loppuun mennessä. Hankkeen kustannusarvio on 1,15 miljoonaa euroa.

  5. Järviseudulta alkavasta Isoviha-romaanisarjasta kaavaillaan miljoonabudjetin kansainvälistä draamasarjaa. Se perustuisi Kirsti Loukola-Ruskeeniemen esikoisromaaniin Kiljukotka (2017) sekä sarjan toiseen kirjaan, Buharan satakieleen, joka julkaistaan tänä syksynä. Tuotantoyhtiö kiinnostui tositapahtumiin pohjautuvasta tarinasta, jossa suomalaisia nuoria kaapattiin isovihan aikaan orjiksi. Heidät kuljetettiin Pohjanmaalta lopulta Keski-Aasian kaanikuntiin saakka.

  6. Hankkeen tavoitteena on selvittää, millainen on hyvä ja toimiva vesihuolto vuonna 2050 ja millaisilla toimilla siihen päästään. Hanke on alkanut vuoden 2020 alussa ja valmistuu vuoden 2021 loppuun mennessä.

  7. Oman terveydentilan vaikutus ajamisen turvallisuuteen on huolettanut joka neljättä Liikenneturvan kyselyyn vastannutta kuljettajaa. Hetkellisesti ajokunto voi heikentyä flunssan, lääkkeiden, alkoholin, väsymyksen tai voimakkaiden tunnetilojen takia. Myös esimerkiksi koronan aiheuttama matala mieli ja stressi voivat vaikuttaa ajokuntoon. Liikenneturva muistuttaa, että autoa ei pidä lähteä ajamaan, jos olo tuntuu normaalista poikkeavalta, väsyneeltä tai tokkuraiselta. Ajokunnon tarkkailu on hyvä tapa jokaiselle kuljettajalle.

  8. Poikkeusolot muuttavat perinteistä pääsiäisen viettoa ja Pohjanmaan poliisi haluaa muistuttaa annetuista suosituksista ja hallituksen antamista ohjeista.

  9. ETELÄ-POHJANMAAN maakuntahallitus on avannut kehittämisapurahojen haun. Kulttuurilautakunta kohdistaa haun Covid-19:n vaikutuksista kärsineille kulttuuritoimijoille. Kulttuurin apurahoja voivat hakea Etelä-Pohjanmaan alueella toimivat kulttuuritoimintaa ammattimaisesti toteuttavat…

  10. Tällä hetkellä TE-toimistoon ilmoittautuu valtava määrä joko määräaikaisesti tai toistaiseksi lomautettuja henkilöitä, joiden joukosta voisi löytyä työvoimaa tilapäisesti. Suuri osa nuorista on myös jäänyt ilman kesätyöpaikkaa koska esim. palvelualoilla työvoiman tarve väheni dramaattisesti.