Lappajärvi

 1. KÄRNÄN itäpuolelle Uudenniitynlahdelle kokoontuu kuusi miestä. Puolentoista kilometrin päässä näkyy Pitkästö. Miehet ajavat kohti saarta lumetonta väylää pitkin, mutta pysähtyvät pian kairaamaan reiän. Metsäasiakasvastaava Juhani Lammi UPM:n Lappajärven-toimistosta mittaa jään…

 2. Haja-asutusalueiden jätevesien käsittely voi parantaa lähivesien kuntoa hämmästyttävän nopeasti. Kansainvälisessä VillageWaters-hankkeessa kehitetty verkkotyökalu auttaa kyläyhteisöjä valitsemaan sopivan jätevesien käsittelytavan.

 3. Seinäjoella valmisteltu jo vuoden ajan kokeilua, jossa tie- ja rakennushankkeista tuttua allianssi-toimintamallia testataan työllistymisen ja työllistämisen hyväksi. Kohderyhmänä pilotissa ovat Seinäjoella asuvat työmarkkinatukeen oikeutetut työnhakijat.

 4. Jatkoaika kunnanjohtajan hakuun

  LAPPAJÄRVEN kunnanhallitus käsitteli maanantaina uuden kunnanjohtajan valintaa. Määräaikaan mennessä virkaan tuli yhdeksän hakemusta. Kunnanhallitus kaipasi lisää vaihtoehtoja ja päätti jatkaa hakuaikaa perjantaihin 29. maaliskuuta asti. Jatkoajasta huolimatta tähänastiset hakijat ovat…

 5. Metallialan koulutus on tähän mennessä jakautunut Lappajärven ja Alajärven Kurejoen yksiköihin. Nyt opiskelu siirtyy kokonaan yritysten sisälle. Uudistusta on valmisteltu jo jonkin aikaa.

 6. Sähkölaitteesta tai -asennuksesta alkaneita tulipaloja oli vuonna 2018 yli 2500. Sähköpalojen suurin yksittäinen syy oli lieden valvomaton tai huolimaton käyttö. Sähköpaloissa menehtyi viime vuonna 11 ihmistä. Kuudessa kuolemantapauksessa palo alkoi sähköliedestä. Tiedot ovat peräisin Pelastustoimen PRONTO-rekisteristä. 

 7. Kotitalouksien jäteastioihin saa laittaa ainoastaan jätepusseja, jotka ovat tilavuudeltaan enintään 30 litraa. Väärinlajittelu johtaa käytännön ongelmiin biojätteen käsittelyssä.

 8. UNTO PESSINEN kävelee Kyrönniemessä kohti vanhaa hirsirakennusta, jota kutsutaan kappalaisen pappilaksi. –Pikkupoikana kävin täällä kahtena kesänä seurakunnan leirillä. Taisi olla viisikymmentäluvun lopulla, Pessinen kertoo. –Nukuimme tuolla pappilassa. Oli vain viltti lattialla.…

 9. Nuorta voimaa Kraatterihiihdossa

  LAUANTAINA järjestettiin Lappajärvellä perinteinen Kraatterihiihto eli entinen Tulivuorihiihto. Reitti ei tänä vuonna kulkenut keskuskohouman Kärnänsaaren ympäri, vaan kraatterin pohjoisreunalla. Kun Hernesniemen kuntorata kierrettiin kolmesti, matkaa kertyi noin 14 kilometriä. Nopeimmin…

 10. Sampo Terho ja Reijo Hongisto pysähtyivät maanantaina Evijärvellä, Vimpelissä ja Alajärvellä osana pienimuotoista Etelä-Pohjanmaan-kiertuetta.