Kauhava + Kortesjärvi

 1. Hallitusohjelmassa luvataan toteuttaa ravinnekierron toimenpidekokonaisuus, jonka avulla lisätään biokaasun tuotantoa ja kulutusta sekä synnytetään markkinat kierrätyslannoitteille. Luonnonvarakeskuksen (Luke) ja Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) tuoreessa selvityksessä tarkastellaan, millä toimenpiteillä ravinnekiertoon ja liikennebiokaasun tuotantoon saadaan vauhtia.

 2. Elenia kuvaa sähköverkkoa helikopterilla

  Sähköverkkoyhtiö Elenia lentokuvaa helikopterilla touko-elokuussa sähköverkkoaan kunnonhallintaa varten. 20 kilovoltin keskijännitteistä runkoverkkoa tallennetaan kuviksi kesän aikana noin 3 300 kilometriä eri puolilla Elenian verkkoaluetta Kanta- ja Päijät-Hämeessä, Pirkanmaalla, Keski-Suomessa sekä Etelä- ja Pohjois-Pohjanmaalla.

 3. Korven tila valmiina laidunkauteen

  Kesän kynnyksellä Navettamaalla sijaitsevalla Korven tilalla arki on edennyt varsin työntäyteisesti. Uusia vasikoita on syntynyt ja vuoden 2019 poikimakausi on sujunut tilalla hyvin. Laidunkausi on myös hiljalleen lähestymässä.

 4. Tunnelmallinen tapa aloittaa juhannus, keskikesän juhla, on osallistua juhannusjuhlille Suomen nuorisoseuraliikkeen syntymäkodilla. Kalan torpan perinteikäs juhannusjuhla järjestetään Kauhavalla 35. kerran perjantaina 21. kesäkuuta kello 12 alkaen. Kahvitus alkaa kello 11.30. Kalan torpan…

 5. Alajärven Ankkureiden B-pojat nappasivat pronssimitalit maailman suurimman lentopallotapahtuman, Rovaniemen PowerCupin, SuPer-sarjassa.

 6. Kauhavalainen kansanedustaja, uusi Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen on valittu toimimaan jäsenenä tiedusteluvalvontavaliokunnassa, tulevaisuusvaliokunnassa, työelämä- ja tasa-arvovaliokunnassa ja suuressa valiokunnassa. Lisäksi Kurvinen toimii jatkossa jäsenenä Ylen…

 7. Kevätseurannassa havainnoidaan keväisten eläin- ja kasvilajien ilmaantumista ja runsastumista kevään kuluessa. Havaintoja saatiin kaikkiaan 227 Suomen kunnasta. Kevätseuranta järjestetään seuraavan kerran taas keväällä 2020. Tieto tähän mennessä ilmoitetuista reilusta 8500 havainnoista on tallennettu pysyvästi Luonnontieteellisen museon tietokantaan.

 8. Pirkanmaan, Vaasan ja Satakunnan vaalipiirien kansanedustajat kutsutaan yhteiseen rintamaan valtatie 3:n hyväksi. Valtatie3:ta koskevaa edunvalvontaa halutaan tiivistää. Maakuntien 43 kansanedustajan eduskuntaverkoston edustajia sekä sen viisihenkinen työjaosto kokoontui 12. kesäkuuta eduskuntatalolla.

 9. Happamien sulfaattimaiden turvetuotannossa ohutkin turvekerros suojaa maaperää happamoitumiselta, ja tuotantoalueen muuttaminen kosteikoksi estää happamoitumista tuotannon päättymisen jälkeen. Näihin tuloksiin päädyttiin laajassa yhteistyöhankkeessa, jossa laadittiin myös opas happamuusriskien kartoittamiseen ja varautumismalli haittojen ennakointiin.

 10. Järvien hiilidioksidipitoisuus kasvaa ilmastonmuutoksen myötä ja järvien merkitys ilmakehän hiilidioksidilähteenä on kuluvan vuosisadan lopulla nykyistä suurempi, arvioidaan tuoreessa väitöstutkimuksessa. Suomen ympäristökeskuksen ulkopuolisena tutkijana toiminut Petri Kiuru on kehittänyt väitöstyössään järvien hiilenkiertoa kuvaavia järvimalleja, joita voidaan hyödyntää tutkimuksessa.