Evijärvi

 1. Inan nuorisoseuralla järjestettiin torstaina pitkästä aikaa perinteinen Inan ilta -kylätapahtuma. Se oli osa Evijärvi-viikkoa.

 2. Kirkkovaltuusto päätti kokouksessaan 19. kesäkuuta, että seurakuntatalo puretaan ja sen irtaimistoa huutokaupataan. Purkutyöt saatetaan aloittaa syksyllä. Se on kuitenkin vielä auki, rakennetaanko uusi, entistä pienempi mutta silti kallis seurakuntatalo vai etsitäänkö olemassaolevat tilat muualta.

 3. Kaksineuvoisen nykyinen hoitotyön johtaja Piia Kujala aloittaa marraskuussa kuntayhtymän uutena johtajana. Kaksineuvoisessa pitkään mukana ollut Kujala osaa odottaa, että suurimmat haasteet kuntayhtymän johtajan työssä tulevat liittymään palvelutarpeen kasvuun, rahojen riittämättömyyteen ja osaavan henkilökunnan saatavuuteen.

 4. Evijärveläinen Maria Välikangas sanoo, että hän haluaa taiteellaan saada katsojan kunnioittamaan ja miettimään luontoa.

 5. Näyttelykävijät pääsevät kokeilemaan käytännössä vanhan ajan leluja, kuten kukkopeliä, kaarnalaivoja, käpylehmiä ja pajupilliä.

 6. Kantorahatulot nousivat 2,66 miljardiin euroon vuonna 2018. Edellisvuoteen nähden tulot nousivat reaalisesti 12 prosenttia ja olivat lähes neljäsosan suuremmat kuin viiden edeltäneen vuoden keskiarvo, kertoo Luonnonvarakeskuksen (Luke) kantorahatilasto.

 7. Pakkaa auto oikein mökkireissulle

  Mökille voi olla tarvetta viedä kesää varten kaikenlaista tavaraa grillitarpeista työkaluihin. Liikenneturva ohjeistaa aloittamaan juhannuksen sujuvasti käyttämällä hetken auton pakkaamisen suunnitteluun. Painavimmat tavarat on syytä laittaa tavaratilassa alimmaisiksi ja irtaimen pysyminen paikallaan varmistaa kunnon kiinnityksin.

 8. Idylliset lakeus- ja peltomaisemat, Ähtärin eläinpuisto pandoineen sekä eteläpohjalainen yrittäjähenkisyys nousivat yleisimmin esille, kun satunnaiset matkailijat eri puolelta Suomea kertoivat, millaisia positiivisia asioita heille tulee mieleen Etelä-Pohjanmaasta matkailualueena.

 9. Kukinnan perusteella mustikkasadosta on tulossa korkeintaan keskinkertainen, puolukkasadosta keskimääräistä runsaampi. Satonäkymät tarkentuvat sitä mukaa kun raakilehavaintoja kertyy.

 10. Useampi kuin joka kahdeksas Liikenneturvan kyselyyn vastanneesta kuljettajasta kertoo joutuneensa vaaratilanteeseen, kun on lähtenyt ajamaan liian väsyneenä. Väsymys koetaan myös haastavaksi ajoseuraksi. Etenkin kesällä väsymys näkyy onnettomuuksissa. Riittävät yöunet ovat myös liikenneturvallisuusteko.