Onko tapahduttava vahinko ennen kuin tilanne muuttuu? 

Evijärven Rannantien varrella asuvat Jukka Joensuu ja Maria Hietala toivovat, että autoilijat muuttaisivat nopeuttaan turvallisemmaksi pihapiirien läheisyydessä. Vaikka perheen pienimmät Nana ja Elmeri Joensuu pysyttelevät jo hyvin aidatun pihan sisäpuolella, huoli tien ajonopeuksista pitää perheen aikuiset varpaillaan. 
Evijärven Rannantien varrella asuvat Jukka Joensuu ja Maria Hietala toivovat, että autoilijat muuttaisivat nopeuttaan turvallisemmaksi pihapiirien läheisyydessä. Vaikka perheen pienimmät Nana ja Elmeri Joensuu pysyttelevät jo hyvin aidatun pihan sisäpuolella, huoli tien ajonopeuksista pitää perheen aikuiset varpaillaan. 
Evijärven Rannantien varrella asuvat Jukka Joensuu ja Maria Hietala toivovat, että autoilijat muuttaisivat nopeuttaan turvallisemmaksi pihapiirien läheisyydessä. Vaikka perheen pienimmät Nana ja Elmeri Joensuu pysyttelevät jo hyvin aidatun pihan sisäpuolella, huoli tien ajonopeuksista pitää perheen aikuiset varpaillaan. 
Evijärven Rannantien varrella asuvat Jukka Joensuu ja Maria Hietala toivovat, että autoilijat muuttaisivat nopeuttaan turvallisemmaksi pihapiirien läheisyydessä. Vaikka perheen pienimmät Nana ja Elmeri Joensuu pysyttelevät jo hyvin aidatun pihan sisäpuolella, huoli tien ajonopeuksista pitää perheen aikuiset varpaillaan. 
Ajonopeudet Evijärven Rannantiellä herättävät huolta kodeissa.

EVIJÄRVEN pohjoispuolella kulkeva Rannantie kuljettaa autoilijan näpsäkästi Pietarsaarentieltä Kaustisentielle ilman keskustan kautta kiertämistä. Äkkimutkia sekä pitkiä suoria tarjoava hiekkatie mukailee Evijärven pohjoista rantaviivaa ja on myös usean kuntalaisen ja mökkiläisen kotitie Lahdenkylässä ja Inassa.  

Suurimmalle osaa tiestä on sallittu 80 kilometrin tuntinopeus ja se aiheuttaa huolta monessa perheessä. Vaaratilanteita on vuosien aikana ollut, ja toiveet tien nopeuden laskemisesta on lähetetty Etelä-Pohjanmaan ELY-keskukselle asti.  

RANNANTIEN varrella Joensuun perheen pihalla viipottaa kanoja sekä kissoja sulassa sovussa. Perheen nuorimmat Elmeri ja Nana Joensuu pysyttelevät eläinten kanssa tarkasti aidatun piha-alueen sisäpuolella. Vain muutaman metrin päässä nurmikolta menee koko pihan matkalta pitkä Rannantien rallisuora.  

–Kyllä tässä on meinannut käydä kerran iso vahinko, kun lapselta karkasi pallo tielle ja hän lähti juoksemaan sen perään, kertoo perheen isä Jukka Joensuu.  

–Onneksi sora-auto ehti jarruttaa ja lapsikin kuuli meidän pysähdy-huudot, ja vahinkoa ei silloin sattunut, Joensuu huokaa.  

Joensuu on asunut koko lapsuutensa saman tien varrella ja kun perheeseen saapui pieniä lapsia, tien vaaralliset ajonopeudet nousivat aiempaa selkeämpänä esiin.  

–Tässä meidän kohdalla on tällainen kunnon pitkä suora, ja tuntuu että siinä monella kaasujalka alkaa painaa raskaasti kun tuolta mutkasta tänne kaartaa. Vaikka tielle on merkitty varoituskyltit leikkivistä lapsista, niillä ei ole vaikutusta autojen nopeuteen, toteaa Joensuu.  

–Tuntuu jotenkin kauhealta ajatella, että pitääkö oikeasti sen vahingon sattua ensin, että ihmiset herää tähän asiaan. Eikö sitä voisi jo aikaisemmin ajatella ja hidastaa vauhtia, jatkaa Joensuun perheen äiti Maria Hietala.  

Yhteydenotto ELY-keskukseen ei ole vielä tuottanut tulosta

JOENSUUN perhe toivookin, että asiaan saataisiin jonkinlaista apua, sillä liikennettä tiellä on paljon ympäri vuoden ja korkeita nopeuksia on autoilla vuorokaudesta riippumatta.  

–Kesällä yleinen liikenne vielä lisääntyy, kun tänne tulee mökkiläisiä, vanhemmat toteavat.  

Perhe on nostanut vuosien varrella tien turvallisuutta esille myös sosiaalisessa mediassa evijärveläisten omassa keskusteluryhmässä ja toivovat, että asia muistuttaisi tiellä ajavia autoilijoita pohtimaan omaa liikennekäyttäytymistään. Turvallisuuden täytyisi olla jokaisen vastuulla.  

–Ei luulisi olevan kovin iso homma, jos lähtisi liikenteeseen muutamaa minuuttia aikaisemmin, pohtii Jukka Joensuu.  

Perhe aktivoitui syksyllä tien turvallisuuden tiimoilta isommin ja he keräsivät nimilistan alueen asukkailta sekä mökkiläisiltä, jossa pyydettiin ELY-keskusta harkitsemaan alueen nopeusrajoituksen laskemista tai muita ratkaisuja ajonopeuksien hillitsemiseksi. Vielä ei ELY-keskus ole asiaan ottanut kantaa. 

Noora Tupeli

Suosittelemme sinulle näitä juttuja

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.

ILMAINEN

ISOJAKO

JA