Matkan jälkiä

Svitlana Zubenko.
Svitlana Zubenko.
Svitlana Zubenko.
Svitlana Zubenko.

VIIME VIIKON retki antoi mahdollisuuden tutustua Kraatterijärven Geoparkin luontoon lähemmin ja henkilökohtaisesti. Olin aiemmin lukenut Kraatterijärvi Geoparkista ja Unescon Geopark-verkostosta. Haluan sanoa, että näin lyhyessä ajassa Kraatterijärvi-geopuiston perustamisen aloitteentekijät ovat saaneet paljon aikaan. 

Rikkaan mielikuvitukseni ansiosta sukelsin tulevaisuuteen ja kuvittelin, millainen geopark on muutaman vuoden kuluttua. Kyse on ison mittakaavan kohteesta. Luomisen vaikeudet peitettiin positiivisten tulosten saavuttamisella. Ymmärsin, että todelliset ammattilaiset työskentelevät.  

Suomen kielen taitoni on edelleen erittäin heikko, enkä tietenkään ymmärtänyt kaikkia suomenkielisiä sanoja kiertueen aikana, mutta oppaiden kyky välittää tietoa antoi täyden ymmärryksen. Opin lisää historiasta, luonnonvaroista, ihmisistä, arkkitehtuurista ja opin uusia sanoja suomeksi. Geoparkin luomisen yhteydessä näin suuria visioita järvialueen kehittämiselle. Näitä ovat erityisesti matkailun kehittäminen, koskemattoman luonnonympäristön säilyttäminen, maa- ja avaruustieteen koulutus, historia, kulttuuri ja ennen kaikkea yrittäjyyden ja sitä kautta yhteisöjen taloudellisen kehityksen tukeminen. 

UKRAINASSA tällaista matkailua kutsutaan vihreäksi matkailuksi, maaseutumatkailuksi tai ekologiseksi matkailuksi. Kun sota alkoi Ukrainassa, kaikki muuttui, kaikki talouden alat, myös vihreä matkailu, olivat uhattuna. Mutta jopa sodan olosuhteissa matkailuala jatkaa toimintaansa, vaikka virkistys on mahdotonta ja kiellettyä monilla Ukrainan alueilla. 

Ekomatkailu edistää monien toisiinsa liittyvien taloudellisten, henkisten ja kulttuuristen alojen kehitystä sekä tiedon ja tietämyksen levittämistä maan historiallisista, luonnollisista ja etnografisista piirteistä. Matkailijoilla on mahdollisuus päästä osaksi kansanperinnettä. Voi katsoa perinteisten tuotteiden valmistusta, osallistua käsityöpajoihin, maistella aitoja paikallisten reseptien mukaan valmistettuja ruokia. Ainutlaatuiset maisemat, parantava ilma, elinvoimaa täynnä olevat joet ja järvet, vuorenhuiput ja pyörätiet, ratsastus – tämä on mahdollisuus aktiiviseen virkistykseen, josta jokainen voi valita luonteeseensa ja elämäntapaansa sopivan.  

Yhdessä ainutlaatuisten perinteiden ja kauniiden, taitavien, vapaiden ihmisten kanssa se edistää ympäristön suojelua ja paikallisen väestön hyvinvoinnin parantamista ja alueen kehitystä. 

Uskon tämän teollisuuden kehitykseen Ukrainassa sodanjälkeisellä kaudella ja kuvittelen, kuinka muutaman vuoden kuluttua seuraan jälleen matkani jalanjälkiä maailman helmen – Kraatterijärven geoparkin kohteisiin tietäen ylpeänä, että näin sen luomisen alun. 

Svitlana Zubenko 

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.