Alvar Aalto -viikosta rakentui yli 80 tapahtuman kansanjuhla, joka tekee arkkitehtuuria tutuksi

Tuomas Lahdenperä (vas.), Jaakko Aninko ja Tuure Äikäs odottavat Alvar Aalto -viikon tapahtumiin 9 000 kävijää.
Tuomas Lahdenperä (vas.), Jaakko Aninko ja Tuure Äikäs odottavat Alvar Aalto -viikon tapahtumiin 9 000 kävijää.
Tuomas Lahdenperä (vas.), Jaakko Aninko ja Tuure Äikäs odottavat Alvar Aalto -viikon tapahtumiin 9 000 kävijää.
Tuomas Lahdenperä (vas.), Jaakko Aninko ja Tuure Äikäs odottavat Alvar Aalto -viikon tapahtumiin 9 000 kävijää.

KAHDEKSAS Alvar Aalto-viikko järjestetään Alajärvellä alkaen 30. elokuuta. Reilun viikon mittaiseen rupeamaan sisältyy 80 tapahtumaa sekä lisäksi näyttelyitä. Alajärven elinvoimajohtaja Jaakko Aninko ja yhteisökoordinaattori Tuomas Lahdenperä ovat tyytyväisiä tapahtuman ohjelman laajuuteen ja monipuolisuuteen.

He osallistuivat viime vuonna Kotkassa järjestettyyn Aalto-viikkoon, ja kun tapahtumaa haettiin Alajärvelle, haluttiin ”tehdä paras ja suurin Aalto-viikko kautta aikojen, myös kävijämäärältään”.

–Ensimmäisenä oli ajatus tehdä tästä enemmän koko kansanjuhla, saada väkeä paikalle ja tutustumaan arkkitehtuuriin, Aninko toteaa.

–Kotkassa tapahtumat olivat hajallaan kaupungissa, me halutaan tehdä tiiviisti eli suurin osa tapahtumista on Aalto-keskuksen ympärillä, mihin rakennetaan tapahtuma-alue, kertoo Lahdenperä.

Iso merkitys on sillä, että Aalto-viikon tapahtumien myötä kaupungin ainutlaatuiset Aalto-kohteet saavat ansaitsemaansa kunniaa.

–Työotsikko oli, että täältä se alkoi ja tänne se loppui, Aninko viittaa Aallon tuotantoon.

Viikon kävijätavoitteeksi on asetettu 9 000 kävijätavoite, kun aiempi ennätys on 6 000.

–Tapahtuma järjestettiin tuolloin Turun messukeskuksessa, jolloin messukävijät laskettiin mukaan.

Visuaalisuutta 1950-luvulta

Tapahtuman budjetti on 50 000 euroa, mihin eivät sisälly palkat. Tapahtumaa on tehty kaupungin työntekijöiden voimin poikkihallinnollisesti eli kaikki toimialat osallistuvat, päävastuu on kuitenkin ollut Lahdenperällä tapahtuman tuottajana ja työryhmän koollekutsujana.

Ohjelmaa haettiin julkisella haulla ja sitä saatiinkin koottua runsaasti.

Mainos

–Mukaan ilmoittautui yksityisiä ohjelmatuottajia ja Jamin opiskelijat pitävät Aalto-keskuksessa infopistettä ja myymälää, minkä ansiosta voidaan pitää kohteita auki myös virka-ajan ulkopuolella. Suurin osa tapahtumista on maksuttomia. Konsertteihin, joihin on pääsymaksut, lippuja voi ostaa kaupungin uudesta verkkokaupasta.

Viestintäkoordinaattori Tuure Äikäs vastaa Aalto-viikon visuaalisesta ilmeestä. Hän työskentelee kaupungin hallinnoimassa Aalto-tiedonvälityshankkeessa laatien materiaalia Aalto-kohteista ja viestien niistä.

–Visuaalisessa ilmeessä on haettu vaikutteita Suomen ja Aallon nousukaudesta 1950-luvulta.

Tapahtumia on kaiken ikäisille ja moneen makuun

VIIKON aikana on avoinna useita eri näyttelyitä. Perjantaina avautuu saksalaisen Kirsten Kleien Ainoa etsimässä -näyttely Villa Väinölässä. Kirjastossa on valokuvaaja Jari Jetsosen Aallon kirjastot -näyttely ja Aallon linjoilla-kuvataidenäyttelyssä kirjaston alakerrassa eli Kellarigalleriassa on koululaisten taidetta.

Aalto-viikko avataan virallisesti perjantai-iltana Aalto-keskuksen viheralueella Alavolin Aaltoliikkeessä-tanssiesityksen ensinäytöksellä ja tulitaide-esityksellä.

Ohjelma on monipuolinen. Tietoutta ja esitelmiä on tarjolla runsaasti alkaen Aalto aloittelijoille -tuokioista perjantain seminaaripäivään, jonka luennoissa perehdytään muun muassa siihen, kuka Alvar Aalto oli, Alajärven Aalto-kohteisiin ja paikalliseen arkkitehtuuriin. Luennoille on vapaa pääsy eikä ennakkoilmoittautumista tarvita.

Viikko sisältää myös muun muassa liikuntaa, työpajoja, opastettuja kierroksia, bingoa, Alvarin suurmestaruus -tapahtuman perheille, vintagekirppistä ja päivätanssit. Konserteissa esiintyvät Waltteri Torikka, Mikko Joensuu, musiikkiopiston oppilaat ja henkilökunta, naiskuorot, Paavolan koulun oppilaat, Onni Kivipelto ja urkuri Elias Niemelä.

–Koulut ovat panostaneet tähän viikkoon, erityisesti Paavola, joka on Alvar Aalto -koulu, kertoo Aninko.

Viikon ohjelma on nähtävissä Alajärven kaupungin nettisivulla ja tulossa myöhemmin jakoon painettuna.

Lue myös nämä jutut

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.