Ilkivalta ja roskaaminen uhkaavat liikenneturvallisuutta ja viihtyvyyttä

Renkaita levähdysalueelle toukokuussa 2024
Renkaita levähdysalueelle toukokuussa 2024. Kuva: ELY-keskus.
Renkaita levähdysalueelle toukokuussa 2024
Renkaita levähdysalueelle toukokuussa 2024. Kuva: ELY-keskus.
Kevään aikana joillakin paikkakunnilla on ilmennyt ilkivaltatilanteita. Kesällä myös roskat ovat ikävä näky teiden varsilla. Ilkivaltaa on kohdistunut muun muassa liikennemerkkeihin. Nämä teot vaarantavat tienkäyttäjien turvallisuutta ja heikentävät ympäristön viihtyvyyttä. Lisäksi ne aiheuttavat lisäkustannuksia yhteiskunnalle.

-Ilkivaltaa sattuu kuitenkin onneksi verrattain melko vähän, toteaa ELY-keskukselta maanteiden hoidon projektipäällikkö Mika Salminen.  

Liikennemerkit ja -opasteet turvallisen matkan perusta 

Liikennemerkit- ja opasteet ovat tienkäyttäjien turvallisuuden kannalta ensiarvoisen tärkeitä. Niiden tahallinen vahingoittaminen tai siirtäminen on erittäin vaarallista ja voi johtaa vakaviin liikenneonnettomuuksiin. Myös bussipysäkkien penkkien ja roska-astioiden rikkominen sekä pysäkkikylttien irrottaminen vaikeuttaa joukkoliikenteen käyttöä ja aiheuttaa turvallisuusriskejä. Ilkivalta täyttää myös rikoksen tunnusmerkit. 

Ilkivalta ja roskaaminen vaikeuttavat ELY-keskuksen työtä 

Levähdysalueille jätetty jäte pilaa luontoa ja ympäristöä, heikentää viihtyvyyttä ja aiheuttaa merkittäviä lisäkustannuksia yhteiskunnalle.  

Ilkivalta ja roskaaminen lisäävät myös merkittävästi ELY-keskusten työmäärää ja kustannuksia.  

-Pelkästään Lapuan hoitourakan alueelta, johon kuuluvat Lapua, Kauhava, Evijärvi, Lappajärvi, Vimpeli ja Alajärvi, alueen osalta viime vuoden kerättyjen roskien määrä oli 19,6 tonnia, kertoo ELY-keskuksen projektipäällikkö Jaakko Huhtala

Vahingoittuneiden liikennemerkkien ja -opasteiden korjaaminen sekä roska-alueiden siivoaminen vievät aikaa ja resursseja muilta tärkeiltä tehtäviltä, kuten liikenneturvallisuuden parantamiselta ja tienhoidosta. ELY-keskukset tekevät tiivistä yhteistyötä alueen hoitourakoitsijoiden kanssa. Alueen hoitourakoihin kuuluu kesäaikana puhtaanapito P-alueilla, talviaikana tätä työtä ei säännöllisesti tehdä.  

Tienkäyttäjät avainasemassa turvallisen ja viihtyisän liikenneväylien ylläpidossa 

ELY-keskus pyytää kaikkia tienkäyttäjiä toimimaan vastuullisesti ja kunnioittamaan liikenneinfraa sekä pitämään ympäristön siistinä. 

  • Noudata liikennesääntöjä ja kunnioita muita tienkäyttäjiä. 
  • Älä vahingoita tai siirrä liikennemerkkejä taikka opasteita. 
  • Käytä roska-astioita ja pidä levähdys- ja P-alueet siisteinä. 
  • Ilmoita havaitsemastasi ilkivallasta poliisille ja roskaamisesta voi ilmoittaa liikenteen asiakaspalveluun palauteväylän kautta. 

Yhteistyöllä voimme varmistaa turvallisen ja viihtyisän liikenneympäristön kaikille. 

Lue myös nämä jutut

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.