Hyvinvointialueen palveluverkko uudelleenvalmisteluun – taustaksi haluttiin tarkempaa tietoa todellisista kustannuksista

Tina Granvik-Mäntylä luki mielenilmauksessa MLL Evijärven paikallisyhdistyksen valmisteleman kannanoton.
Tina Granvik-Mäntylä luki Evijärven neuvolan mielenilmauksessa MLL Evijärven paikallisyhdistyksen valmisteleman kannanoton.
Tina Granvik-Mäntylä luki mielenilmauksessa MLL Evijärven paikallisyhdistyksen valmisteleman kannanoton.
Tina Granvik-Mäntylä luki Evijärven neuvolan mielenilmauksessa MLL Evijärven paikallisyhdistyksen valmisteleman kannanoton.

ETELÄ-POHJANMAAN hyvinvointialueen aluehallitus sekä aluevaltuusto kokoustivat maanantaina. Molemmat esityslistat pitivät sisällään nykyistä palveluverkkoa ja sen muuttamista koskevat pykälät.

Aikaisemmin 13.5. pidetyssä kokouksessa aluehallitus teki muutokset alkuperäisiin palveluverkkouudistuksen pykäliin siltä osin, että soteasemilla ja -pisteissä tuotettaisiin jatkossakin ajanvarauksellista palvelua silloin, kun asiakasmäärä on riittävää.

Maanantaina aluehallituksen esityslistalla pohjaehdotuksena oli 13.5 tehdyn päätöksen kumoaminen, sekä ajanvarauksellisen sairaanhoitajien ja terveydenhoitajien vastaanoton tarpeenmukaisuuden määrittely. Keskustelun edetessä aluehallitus päätti palauttaa palveluverkkouudistuksen uudelleen valmisteluun.

Näin ollen kyseiset pykälät poistettiin myös aluevaltuuston esityslistalta ja soteasemien sekä -toimipisteiden palveluverkkouudistusta tullaan käsittelemään uudelleenvalmistelun jälkeen. Mahdollisesti vasta syksyllä.

Evijärveläiset perheet ilmaisivat vastalauseensa hyvinvointialueen suunnitelmille

PALVELUVERKKOA koskevien pykälien muutosehdotuksen sekä ehdotuksen uudelleenvalmistelusta teki evijärveläinen aluevaltuutettu ja aluehallituksen jäsen Esko Ahonen.

–Palveluverkosta on käyty laajaa keskustelua, toteaa Ahonen.

–Kyllä meillä täytyy palveluiden saatavuus sekä niiden kustannukset olla paremmin tiedossa, ennen kun asiassa edetään, Ahonen jatkaa. 

Perustason palveluiden suunnitelmallisuus reuna-alueita ajatellen onkin Ahosen mielestä äärimmäisen tärkeää. –Valmistelua jatketaan ja haluamme saada taloudellisia ja tuotannollisia vaikutuksia paremmin selville, Ahonen kertoo. –Perustason palveluita on tärkeää vahvistaa ja kyllä ajattelen että meidän täytyy tarkkaan selvittää mitä vaikutusarvioita muutokset tuovat. 

Vaikka taloudellinen paine hyvinvointialueen kuluerien rajaamisessa on, Ahonen korostaa että palveluita tulee myös jalkauttaa.

–Esimerkiksi meidän neuvolan tarve on tällä hetkellä neljä päivää viikossa. Tämä tuntuu aika hullulta, että ensin terveydenhoitaja ajaisi edeltä Kauhavalle ja perheet menisi pienten lasten kanssa sitten perässä. Meidän pitää toimitilat sopeuttaa siihen, mikä palveluntarve on. Puhutaan tällaisista monitoimitiloista, Ahonen kertoo.

Palvelurakennetta koskevan paketin uudelleenvalmistelu sai myös useakohtaisen lisäevästyslistan aluehallitukselta. Mukaan otetaan jatkossa poliittista ohjausta sekä esimerkiksi kansalaiskuulemiset ja henkilöstön vaikuttamismahdollisuudet tulisi asiassa kartoittaa.  

Lue aiheesta lisää täällä

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.