EL-Vimpeli oli 75 jäsenen porukalla sokkoretkellä

Suuri osa Eläkeliiton Vimpelin yhdistyksen sokkoretkeläisisistä Matti Nykäsen muistomerkillä Jyväskylässä.
Suuri osa Eläkeliiton Vimpelin yhdistyksen sokkoretkeläisisistä Matti Nykäsen muistomerkillä Jyväskylässä.
Suuri osa Eläkeliiton Vimpelin yhdistyksen sokkoretkeläisisistä Matti Nykäsen muistomerkillä Jyväskylässä.
Suuri osa Eläkeliiton Vimpelin yhdistyksen sokkoretkeläisisistä Matti Nykäsen muistomerkillä Jyväskylässä.

ELÄKELIITON Vimpelin yhdistyksen tämän kesän sokkoretki suuntautui 20. toukokuuta Saarijärven ja Jyväskylän maisemiin. Sokkoretken suosiota kuvaa se, että matkalla oltiin kahdella linja-autolla peräti 75 yhdistyksen jäsenen voimin. Eli matkassa oli melkein 20 prosenttia yhdistyksen hieman vajaasta 400:sta jäsenestä.

Sokkoretken ensimmäinen kohde oli vanha Tarvaalan pappila Saarijärvellä. Pappilan hienossa salissa, nykyisessä ravintola Ruustinnassa juotiin kahvit. Paikan isäntä Timo Rusanen kertoi retkeläisille kahvihetken aikana pappila-alueen noin 500-vuotisesta historiasta, mihin kuuluu muun muassa kaksi venäläisten ohi kulkiessaan tuhoamaa pappilarakennusta, ensimmäinen isonvihan aikana ja toinen Suomen sodan aikana. Monet kävivät myös katsomassa pappilan piha-alueella tunnetun saarijärveläissyntyisen valtiomiehen Matthias Caloniuksen muistomerkkiä. Calonius oli Suomen suuriruhtinaskunnan tärkein lakien valmistelija 1809–1816.

Seuraavaksi retkeläiset tutustuivat Saarijärven kirkkoon, mikä on valmistunut vuonna 1849 Jaakko Kuorikosken johdolla. Kirkko on järjestyksessään luultavasti kolmas kirkko Saarijärvellä, kertoi seurakunnan ja kirkon historiaa esitellyt suntio. Saarijärvi on ollut entinen suuri emäseurakunta ja nykyisin seurakuntaan kuuluvat myös siihen liitetyt Kannonkosken, Karstulan, Kivijärven, Kyyjärven ja Pylkönmäen kappeliseurakunnat. Kirkon lähellä on Saarijärven urheilukenttä, missä on käyty monet kovat juhannuskisat. ja tehty jopa yleisurheilun maailmanennätyksiä. Muutamat retkeläiset olivat olleet katsomassa näitä kisoja ja verestivät nyt kentän laidalla muistojaan.

Jyväskylän Sieppari-patsas sai tylyn arvion

MATKA jatkui Jyväskylään ja siellä jo 40 vuotta toimineeseen Viherlandian puutarhakeskukseen. Viherlandiassa saatiin ihastella monenlaisia kukkia ja muita kasveja ja muutamille retkeläisille taisi joku kukkanen lähteä myös mukana Vimpeliin kasvamaan ja ilahduttamaan.

Jyväskylässä oli ohjelmassa pieni kiertoajelu ylittäen muun muassa kuuluisan Kuokkalan sillan. Osa retkeläisistä kävi myös ihastelemassa sataman näkymiä. Sitten ajettiin Hippokselle, missä vimpeliläisiä kiinnosti tietenkin uusi pesäpallostadion. Hienoltahan se näytti, mutta stadionalue tuntui turhan ahtaalta, joidenkin mielestä kunnon läpilyönneille siellä ei ole tilaa. Lähellä ollut jo vuonna 1975 valmistunut Sieppari-pesäpallopatsas sai retkeläisiltä tylyn arvostelun niin kuin se oli saanut monilta paikkakuntalaisilta jo sen valmistuessa. Kyllä Vimpelin pesäpallopatsas on sentään paljon parempi!

Mäkihyppylegenda Matti Nykäsen muistomerkkiäkin arvosteltiin kovasti sen valmistuessa. Myös Vimpelin eläkeläiset pohdiskelivat muistomerkin äärellä kovasti sen taiteellista arvoa. Lopulta useimmat taisivat tulla siihen johtopäätökseen, että onhan tämä muistomerkki hieno ja hyvin se kuvaa Matti Nykästä.   

Seppo Kataja

Sinua saattaisivat kiinnostaa myös nämä jutut

https://www.jarviseudunsanomat.fi/arkisto/2024/05/28/4-l-lisaa-laatua-lakeuden-lukioihin-hanke-paasi-maaliin
https://www.jarviseudunsanomat.fi/arkisto/2024/05/26/vimpelilaiset-juuret-ja-monipuolinen-tyonkuva-houkuttelivat-nokua-keisasen-vimpeliin
https://www.jarviseudunsanomat.fi/arkisto/2024/05/25/vimpelin-kirkonkylan-viihtyisyytta-ja-siisteytta-lisataan-kesan-aikana-monin-keinoin
Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.