ALAJÄRVELÄISELLÄ Kanavan Kevarilla juhlitaan 3. maaliskuuta seuraavalle vuosikymmenelle siirtymistä.
RANTALAN suvussa yrittäjyyden tarina on pitkä ja se jatkuu tulevaisuuteen.
–Pappamme, Rantalan Janne, piti Kauhavalla leipomoa ja kahvilaa, kotonaan leipomoa, rakensi vasaramyllyn tänne Alajärvelle, sitten perusti sekatavarakaupan, teurastamon ja makkaratehtaan. Hän harjoitti myös sirkkelisahausta ja hevoskauppaa, kertoo Kirsi Kalmu, yrittäjä kolmannessa polvessa.
Kirsin Juha-isä kiersi nuorena miehenä myymässä Leivon keksejä sekä vaimonsa Anjan kutomia nukkamattoja, ja haaveili huoltoaseman perustamisesta Sissalaan. Se olisi tullut siihen, missä se nyt onkin; Lappajärventien ja valtatie 16:n risteykseen.
–Lappajärventien puolelle ei saatu liittymää huoltamotoiminnalle, niin laitettiin sitten tähän kauppa ja baari, muistelee Anja Rantala.
Siitä on 60 vuotta, kun kauppa avattiin, mutta yhä tuoreessa muistissa: edellisenä iltana Anja oli Sänkiahossa emännöimässä kinkereitä lapsuudenkodissaan. Aamulla kaikki oli kaupalla hyvissä ajoin valmiina, kun ensimmäisiä asiakkaita alkoi ilmestyä ovelle.
Perheen lapset Kirsi ja Kai kasvoivat jaloissa, kun äiti ja isä ahkeroivat.
–Muistan, kuinka Kai ajoi kaupassa kolmipyöräisellä, Kirsi muistelee. –Se oli juhlaa, kun joulun alla kauppaan tuli uusia leluja. Siitä sitten päältä tehtiin varauksia.
–Lapsuudesta yrittäjävanhempien kanssa on jäänyt hyviä muistoja; vaikka he tekivät paljon töitä, oli vapaa-aikaakin ja perheen yhdessäoloa. Kun baarin pito loppui kunnan päätettyä, ettei keskikaljaa saa myydä, aikaa jäi niin paljon, että äiti ja isä ehtivät käydä hyppyylläkin, tanhuja esittämässä. Kauppojen aukioloajat olivat silloin nykyistä suppeammat, toteaa Kai.
Oluen myynnin lopettaminen teki loven yrittäjän tilipussiin, joten Juha alkoi kaupan pidon ohessa tehdä hirsimökkejä ja asensi tiskipöydän kansia, myöhemmin hän oli töissä Joensuun Herkkukeskus-kaupassa kirkonkylällä ja piti toista kauppaa Sillanpään risteyksessä Kurejoella.
Nuoret jatkoivat yrittämistä vaikeasta ajasta huolimatta
VUONNA 1986 kaupan palvelut laajentuivat huoltoasemaksi ja 1989 rakennettiin hotelli sekä ravintola.
Kirsi haaveili somistajakouluun lähtemisestä, mutta se unelma jäi kuitenkin toteutumatta. Kaille oli selvää, että perheyrityksessä on töitä.
–En ajatellut, että lähtisin jotain lukemaan, mitä muuta olisin tehnyt? Siihen kasvoi.
Liekö Juha-isä jotain aavistellut, kun otti viimeisenä elinvuonnaan Kaita mukaan hoitamaan yrityksen talousasioita?
–Isä piti murheet ja raha-asiat omana tietonaan, ja totuus tuli ilmi, kun hän yllättäen menehtyi vuonna 1993. Yhdessä yössä velkaa oli tullut miljoona lisää, kun markka devalvoitiin.
Kirsi ja Kai ottivat yrityksen vastuulleen jatkaen toimintaa isänsä jalanjäljissä. Anja perusti pitopalvelun ja kaupalla tehtiin töitä aamuseitsemästä iltakymmeneen oman perheen voimin.
–Pankinjohtaja sanoi silloin, että tee konkurssi, mutta ei ole vielä tehty, Kai toteaa. –Käärittiin hihat äidin johdolla ja ruvettiin hommiin. Töitä on tehty seitsemän päivää viikossa kaupalla ja ruokaa laittaen. Elämäntapahan tämä on, ja työpaikka toinen koti.
Vaikeita aikoja, mutta myös tekemisen iloa
YRITTÄJYYTTÄ on suvussa molemmin puolin, ja sekä Kirsin että Kain puolisot ovat tai ovat olleet yrittäjiä. Kirsin poika jatkaa yritystoimintaa isänsä kanssa Jykän Grillillä. Paljon muutakin on suvussa kulkeutunut.
–Mummuilta, sekä Rantalan Vienolta että Lahdenmäen Martalta, on peritty sydämellistä ja positiivista asennetta elämään, näkee Kirsi.
–On asuttu kolme sukupolvea saman katon alla ja opittu kunnioitusta ikäihmisiä kohtaan. Äidin isän puolelta on periytynyt kiinnostusta luonnon parantavaan voimaan ja kansanparannustaidot. Kaitsu jatkaa samoilla jäljillä äänimaljojen kanssa.
–Lapsille olen sanonut, että yrittäjäksi saa ruveta, asiaa kannattaa kuitenkin harkita. Tätä ei tyrkytetä, Kai toteaa.
Vuodet yrittäjänä ovat olleet rikkaita monella tapaa, vaikka kriisejäkin on kohdattu. Tulipalo pari vuotta kaupan perustamisen jälkeen, lama ja Juhan kuolema olivat kovia paikkoja, mutta työ on ollut myös ilo.
–Asiakkaat antavat paljon. Vieläkin saan virtaa, kun käyn täällä; tutut asiakkaat tervehtivät ja sanovat, että näkee sinuakin, Anja Rantala kertoo.
Hän viettää aktiivista eläkeläisen elämää käytyään töissä osa-aikaisesti eläkeläisenäkin 75-vuotiaaksi saakka.
–Vaikka työtä ja koettelemuksia on ollut, on paljon myös hyvin: on puolisot, lapset, lastenlapset, kodit, mielekästä tekemistä, summaavat Kai ja Kirsi.
Yritys kaupan
KANAVAN KEVARI on ollut myynnissä vuoden verran.
–Etsimme yritykselle jatkajaa, kun eläkeikä uhkaavasti lähenee. Voisimme myös vuokrata tilat jollekin, jos jäisimme itse tähän töihin. Pitopalvelutoiminnalle on jatkuvasti kysyntää; kylien emännät ikääntyvät. Tässä on tilat, joissa on mahdollista järjestää monenlaista tilaisuutta ja juhlaa. Hotellihuoneet tuovat lisäansioita, Kirsi Kalmu toteaa.
–Meillä on myynnin osalta viisivuotissuunnitelma, Kai Rantala sanoo.
Kyläläiset mukana juhlapäivässä
60-VUOTISTA toimintaa juhlitaan 3. maaliskuuta kello 14–18 pullakahvien merkeissä. Juhlaohjelman toteuttamiseen osallistuvat kyläläiset: pelimannit soittavat ja taiteilija Hanna Niemisen näyttely on nähtävillä. Anniina Luoma tulee esittelemään luonnonkosmetiikkaansa.
Lue myös nämä jutut
Yhdessä-näyttelyn teoksia esillä Villa Väinölässä – Järviseudun sanomat
Peltsi ja Osmo Soinin Luonto- ja erämessuille toukokuussa – Järviseudun sanomat