Kortesjärveläinen Lauri Hölsömäki halusi osoittaa Lakeuslife-ohjelman kautta, ettei maaseudulla olla enää peräkammarin poikia

Kortesjärveläinen Lauri Hölsömäki nähdään Ylen Lakeuslife-ohjelmassa. Kuva: Yle
Kortesjärveläinen Lauri Hölsömäki nähdään marraskuussa Ylen Lakeuslife-ohjelmassa. Tv-sarjassa seurattiin hänen ja kolmen muun parikymppisen pohjalaisnuoren elämää noin vuoden ajan.

KORTESJÄRVELÄINEN Lauri Hölsömäki nähdään marraskuussa Ylen Lakeuslife-ohjelmassa. Tv-sarjassa seurattiin hänen ja kolmen muun parikymppisen pohjalaisnuoren elämää noin vuoden ajan.

Nuoria yhdistää se, että he kaikki haluavat jäädä asumaan maaseudulle toteuttamaan omia unelmiaan. Ylen mukaan ”sarja valottaa hienovaraisesti yhteiskunnallista puolta siitä, miltä nuorten elämä näyttää kaukana ruuhka-Suomesta”.

24-vuotias Hölsömäki oli ohjelman teon aikaan saamassa päätökseen opintojaan SeAMKissa ja valmistumassa lapsuutensa haaveammattiin agrologiksi. Opinnäytetyön tekemistä hidastivat työt perheen metsäkoneyrityksessä, ja myös oman tuvan suunnittelu kiinnosti välillä enemmän.

Hän kertoo, että ohjelman tekeminen oli aluksi tosi jännittävää, koska hänellä ei ollut minkäänlaista kokemusta kameralle puhumisesta tai esiintymisestä.

–Mutta kun jännityksestä pääsi yli, oli myös mielenkiintoista seurata, kuinka tuollainen ohjelma syntyy, hän kertoo.

–Harmittaa ihan pirusti, kun ei päästy Venla-gaalaan. Se olisi ollut tyylikästä, mutta nyt ei riittänyt, hän naurahtaa.

HÖLSÖMÄKI halusi ennen kaikkea näyttää tv-sarjan kautta suomalaisille, että maaseudulla on mahdollista elää aivan yhtä merkityksellistä elämää kuin missä tahansa muuallakin.

–Ei täällä olla mitään peräkammarin poikia enää. Ihan normaaleja ihmisiä ollaan kaikki, hän toteaa. –Maaseudulla on mielestäni aivan samat mahdollisuudet kuin kaupungeissakin, jos vain haluaa pärjätä, ja kun tekee sen eteen ahkerasti töitä.

Hän sai opintonsa päätökseen keväällä. Suoranaisiin agrologin töihin hän ei kuitenkaan hae, vaan hänelle on jo pitkään ollut selvää, että hän jatkaa töitä perheyrityksessä sekä samalla viljelyä perheen viljatilalla.

–Eipä mun alani, jota haluan tehdä työkseni, paljon muualla onnistuisikaan kuin maaseudulla, hän huomauttaa.

MONI samanikäinen kuitenkin haluaa pois maalta. Onko Hölsömäellä ajatuksia siitä, millaisten asioiden pitäisi muuttua, jos muuttoliike halutaan pysäyttää?

–En tiedä, mistä se johtuu. Mulla on asiasta niin yksipuolinen näkemys, koska oma arkeni on aina koostunut näistä maatalous- ja metsätöistä. Moni varmaan kokee, että heille on enemmän mahdollisuuksia kaupungeissa tehdä erilaisia töitä, jotka heitä kiinnostavat, hän arvelee.

Miltä näyttää maaseudun tulevaisuus?

–Ainakin kohtuulliselta. Kyllä siihen on pakko kovasti uskoa, kun tänne meinaan tuvan tehdä ja näitä hommia jatkaa. Usko on ainakin luja, että hyvältä se tulee näyttämään, hän naurahtaa.

KAIKKI Lakeuslifen jaksot ovat katsottavissa Yle Areenasta toistaiseksi.

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Artikkelit vuosittain

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.