Mainos
  • Helenalla on koko ajan ollut tuntosarvet koholla ja kehittämisajatuksia yrityksensä suhteen.
  • Jo pienenä Helena innoissaan täytteli isänsä jostain tuomia lomakkeita.

Helena on unelma-ammatissaan tilitoimistoyrittäjänä

Helenan Tilipalvelua voi hyvällä syyllä sanoa myös perheyritykseksi, sillä Helenan puoliso Hannes hoitaa Kortesjärven yrityskaupan mukana tulleita isännöitsijän tehtäviä. Isännöintipuolella toimintaa on mahdollista laajentaa muuallekin Järviseudulle. 

Helena Apilasaholle yrittäjäksi ryhtyminen oli monen asian summa. Jo lapsesta saakka hän on tykännyt paperitöistä ja muistaa, miten pienenä täytti innoissaan isänsä jostain tuomia lomakkeita. Helena valmistui taloushallinnon tradenomiksi vuosituhannen vaihteessa ja on siitä saakka tehnyt monipuolisesti taloushallinnon töitä. Helenalla on myös taloushallinnon alan KLT-tutkinto.

Yrittäjyysajatus lähti maatalouden kirjanpidosta, kun Helena sai vinkkiä, että alueellamme oli puute maatalouden kirjanpidon tekijöistä. Esikoisestaan äitiyslomalla ollessaan Helena etäopiskeli Jyväskylän AMK:ssa maatalouden kirjanpitoa ja EU-tukihakemusten tekemistä. 

Syksyllä 2015 hän uskaltautui irtisanoutumaan palkkatyöstään tilitoimistossa ja jäi täysipäiväiseksi yrittäjäksi. Helena sai päätöstä punnitessaan paljon rohkaisua ja kannustusta yrittäjäksi ryhtymiseen, mikä auttoi päätöksenteossa, vaikka hän oli aikaisemmin vannonut, ettei koskaan ryhtyisi yrittäjäksi. 

Heti yrittäjyyden alkutaipaleella Helena sai tutulta vinkin lehtijutusta, jossa kortesjärveläinen tilitoimistoyrittäjä suunnitteli eläkkeelle siirtymistä ja kaipasi toimistolleen jatkajaa. Meni muutama viikko ja naiset löivät kaupat lukkoon ja Helena osti Markkitili ky:n liiketoiminnan.

Helenalla on koko ajan ollut tuntosarvet koholla ja kehittämisajatuksia yrityksensä suhteen. Vimpelin toimiston perustaminen toissa vuonna oli yksi näistä. Siihen hän ryhtyi asiakkaiden kyselyiden perusteella, omien sanojensa mukaan ”yllytyshullu kun oon”. 

Kuopuksen syntymä vauhditti yritystä seuraavan kasvuaskeleen ottoon ja osa-aikaisen työntekijän palkkaamiseen. Ensimmäisen työntekijän palkkaus on aina iso mietinnän paikka pienelle yrittäjälle, mutta Helena on tyytyväinen vastikään merkonomiksi valmistuneen Mira Alatalon hyvään työpanokseen. 

Helenan Tilipalvelua voi hyvällä syyllä sanoa myös perheyritykseksi, sillä Helenan puoliso Hannes hoitaa Kortesjärven yrityskaupan mukana tulleita isännöitsijän tehtäviä. Isännöintipuolella toimintaa on mahdollista laajentaa muuallekin Järviseudulle. 

Helena pohtii, että yrittäjyydessä parhaiden ja haastavimpien asioiden ero on hiuksenhieno: toisessa hetkessä vapaus on parasta ja toisessa haastavaa. Hienoa on se, että voi itse päättää työnsä järjestelemisestä ja aikatauluista. Toisaalta sama vapaus kostautuu myös liiallisena tekemisenä: työ on kivaa ja tekijä vastuuntuntoinen, joten töissä on herkästi vähän koko ajan. 

Toinen asia, jonka Helena mainitsee kaksipiippuisena asiana yrittäjyydessä, on monipuolisuus. Yrittäjänä saa ja joutuu tekemään kaikkea mahdollista, mutta silloin vastaa myös omaan ydinosaamiseen kuulumattomista asioista, kuten tietojärjestelmien toimivuudesta ja markkinoinnista. Kolmas ja ehkä paras asia yrittäjyydessä on asiakkailta saatu positiivinen palaute, joka kantaa hankalienkin aikojen yli. 

Asiakkaiden auttaminen ja neuvominen on Helenan sydäntä lähellä, sillä yrittäjänä toimiminen on kasvattanut ja opettanut ymmärtämään asiakkaita - eli toisia yrittäjiä - ihan toisella tavalla. Tulevaisuudenkuvissa Helenalla siintää muutaman hengen hyvä ja tehokas, toisiaan täydentävä tiimi, jossa toiminta on asiakaslähtöistä ja palvelu monipuolista aina yritysten perustamisesta perunkirjoituksiin saakka.  

Haasteita yrittäjällä riittää, mutta Helena tykkää tehdä, mistä toiset voisivat sanoa, ettei onnistu. 

”Yrittäjän hullun rohkeus, usko itseen, onneakin tarvitaan” - siinä Helenan yrittäjyyden resepti.

Jaa juttu: