Roskalehtiä

ON ollut erinomaisia päiviä pihatöille ja poutasäät tuntuvat jatkuvan. Nurmikoilta kerätään lehdet, risut, kävyt ja muut roskat lehtiharavalla, eli ripsutaan, kuten moni lappajärveläinen sanoisi.

Omistan viidesosan pienehköstä metsäpalstasta, joka sijaitsee lähellä Lappajärven keskustaa. Huomasin, että sinne oli ilmestynyt kasa puutarhajätettä. Vaan ei tuo mitään verrattuna menneisiin vuosiin. Silloin metsän kohdalla pysähtyi kauppa-auto. Kun asiakkaat olivat syöneet eineksensä siinä saman tien, muovirasiat lensivät puiden siimekseen. Monta kinkkuleikepakkausta sieltä aikoinaan noukin.

KASASSA näkyi olevan sammaleista ruohoa sekä sembramännyn neulasia ja hopeapajun lehtiä. Lähistöllä oli ilmeisesti siivottu omakotitalon pihaa. Roskien tuojan henkilöllisyys jää arvoitukseksi, mutta hän saattaa olla talousahdinkoon joutunut eläkeläinen tai työtön. Eihän lappajärveläinen voi olla niin köppänen, että hän muuten veisi jätteensä toisten metsään.

Mikäli roskaaja olisi vienyt peräkärryllisen puutarhajätettä Millespakka Oy:n hyötyjäteasemalle Kankaantien varrelle, hän olisi joutunut maksamaan kymmenen euroa. Taloudellisissa ongelmissa painiskelevalle kymppikin voi ratkaista, riittääkö vessapaperi.

Ennen vanhaan lappajärveläisille oli Tuoranmäellä alue, jonne puutarhajätteet sai viedä maksutta. Sellaisissa paikoissa ovat kuitenkin ongelmana väärinkäytökset. Niihin jätetään kaikenlaista muutakin roskaa. Nykyään, jos jaksaisi ajaa Alajärvelle, voisi puutarhajätteet viedä maksutta Millespakan pääpaikalle eli Kyyjärventien varrella sijaitsevalle jätteenkäsittelyasemalle.

LAPPAJÄRVEN kunnan ympäristönsuojelumääräyksissä kielletään oksien, risujen ja lehtien sekä muiden jätteiden avopoltto kaava-alueella. Todellisuus on toinen.

Löytyy silti hyvääkin kerrottavaa. Lauantaina järjestettiin Lappajärvellä siivoustalkoot. Kymmenet vapaaehtoiset poimivat roskia teiden varsilta Ylipäästä Itäkylään. Roskaajat olivat varmasti olleet ulkopaikkakuntalaisia läpikulkumatkalla kauniissa järvimaisemassa. Eiväthän lappajärveläiset voi olla niin köppäsiä, että sotkisivat omaa kotikuntaansa.

Tämä kolumni julkaistiin Järviseudun Sanomissa keskiviikkona 9.5.2018.

Jaa juttu: