Juhannuslimukat pitäjän omasta tehtaasta

Entisaikoina limonadi oli tuoretavaraa, jota ei juuri valmistettu varastoon. Juomien paras sesonki oli juhannuksena, jolloin perheet kävivät ostamassa sitä kotiin.

Suomen ensimmäinen virvoitusjuomatehdas perustettiin 1836. Järviseudun tiettävästi ensimmäinen virvoitusjuomatehtailija oli Olga Åkerman, joka aloitti limonadien valmistuksen Evijärvellä 1800-luvun lopulla.

Åkermanin tehdas päätyi useamman välikäden kautta Akseli ja Edith Kaskelle vuonna 1931. Kasket muuttivat yrityksen nimen Evijärven Virvoitusjuomatehdas A. Kaskeksi. Nimestä huolimatta limonadin valmistusta pyöritti Edith. Tehtaassa valmistettiin punaista ja vihreää limonadia ja esanssimehua, omenasiideriä, sitruunasoodaa, vichyä ja kolan makuista portteria.

Mainos

Evijärven Virvoitusjuomatehtaan välineistö on esillä Evijärven kunnan omistamassa Limutippu-museossa, joka on auki tilauksesta. Lue lisää Limutipusta, Evijärven Virvoitusjuomatehtaasta ja entisaikojen limonadin valmistuksesta Kesäseudusta eli Järviseudun Sanomien kesälehdestä.

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.