On säitä pidellyt

Julkaistu:

LAPPAJÄRVEN kunnanvaltuusto aloitti tammikuussa 2013. Aluksi pientä tuulenvirettä aiheutti sinipunahallituksen kuntarakenneuudistus. Yhdistymisselvityksiä vaadittiin, mutta Lappajärvi ei turhaan hötkyillyt asian kanssa.

Matalapaineen keskus kehittyi Nykälänniemelle. Henry Paasikivi aloitti Hotelli Spa Kivitippua pyörittäneen Lomayhtymä Finland Oy:n toimitusjohtajana toukokuussa 2013, mutta hän ei pystynyt kääntämään talouden suuntaa.

Joulukuussa 2014 kunnanvaltuusto meni apuun ja päätti ostaa puolella miljoonalla eurolla Aquarius-rantakiinteistön Lomayhtymä-yhdistykseltä, joka omisti Lomayhtymä Finland-yhtiön.

Kesällä 2015 yhtiö markkinoi jonkinlaista läskileirikonseptia, mutta syyskuussa se vaihtoi liiketoimintansa suuntaa. Yritys sopi Maahanmuuttoviraston kanssa turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksen perustamisesta. Lokakuussa kunnanvaltuusto otti siihen kielteisen kannan, mutta sillä ei ollut enää vaikutusta yhtiön ja valtion viranomaisen väliseen sopimukseen. Myrsky pauhasi. Kasvokkain saatettiin vielä olla kohteliaita, mutta somessa lappajärveläisten keskustelu muuttui likaiseksi.

Alkukeväällä 2016 yllättäen Maahanmuuttovirasto irtisanoi Lomayhtymä Finlandin sopimuksen päättymään elokuun lopussa. Konkurssi häämötti. Kesäkuussa valtuusto hyväksyi, että kunta voisi lähteä viidesosalla yhtiöön, joka ostaisi Kivitippu-kiinteistöt. Myöhemmin kauppa toteutuikin.

Viimeinen myrskynpuuska koettiin elokuussa, kun 11 kunnanvaltuutettua, siis valtuuston enemmistö, vaati kunnanhallituksen erottamista. Tuuli kuitenkin tyyntyi. Marraskuun kokouksessaan valtuusto yksimielisesti hyväksyi tilapäisen valiokunnan esityksen. Hallitusta ei erotettu, vaan sille annettiin vakava huomautus.

Huhtikuun kuntavaaleissa oli erottamista vaatineita valtuutettuja ehdolla seitsemän ja sitä vastustaneita kuusi. Kummastakin ryhmästä valittiin neljä jatkokaudelle.

Maanantaina kunnanvaltuusto kokousti sopuisasti ilta-auringon loisteessa. Huomenna uusi valtuusto aloittaa toimikautensa ja uusi Hotelli Kivitippu avaa ovensa. Nyt nautitaan korkeapaineesta, mutta ennemmin tai myöhemmin sää muuttuu. Tuuli alkaa nousta ainakin tuulivoimaloiden ympärillä.

Tämä kolumni julkaistiin Järviseudun Sanomissa keskiviikkona 31.5.2017.

Jätä kommentti

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.