Ikää 150 +

Vimpelin kunta vietti 150-vuotisjuhliaan. Saman teki viime vuonna Lappajärven kunta. Alajärvellä vastaavaan on vielä pari vuotta. Sitä ennen juhlimaan ehtii vuonna 1867 perustettu Evijärven kunta.

Nykyisellä Kauhavalla on kaksikin vaihtoehtoa juhlavuodeksi, sillä Alahärmä ja kanta-Kauhava perustettiin vuonna 1867, mutta Kortesjärvi ja Ylihärmä seuraavana vuonna.

Kuntien juhliessa on syytä pitää mielessä, että kunta on vain hallinnollinen yksikkö, toki tärkeä sellainen.

Maallinen ja uskonnollinen hallinto olivat vuosisatojen ajan toisiinsa kietoutuneita. Suomen suuriruhtinaskunnan maaseudulla kunnat erotettiin lopullisesti seurakunnista vasta vuonna 1865 kunnallisasetuksella eli keisarillisen majesteetin armollisella asetuksella kunnallishallituksesta maalla.

Vimpelin kirkko valmistui vuonna 1806, eli 210 vuotta sitten, ja Vimpelillä yhteisönä on ikää vieläkin enemmän. Kirkon rakentaminen oli lopputulos pitkään jatkuneesta prosessista. Suunnitelmat piti saada läpi Ruotsin kuningaskunnan byrokratiassa. Täytyi kerätä omasta kylästä varat kirkon ja kellotapulin rakentamiseen. Lisäksi papille oli taattava palkka ja pappila.

Se, että kunta on eri asia kuin paikallisyhteisö, antaa lohtua kuntaliitoksissa. Kortesjärvi ja Lehtimäki ovat edelleen yhteisöjä, vaikka eivät enää olekaan kuntia. Vaikka kunta katoaisi, vuosisatojen kuluessa kehittyneen yhteisöllisyyden ei ole pakko kadota.

Tämä Toimittajalta-kirjoitus julkaistiin Järviseudun Sanomissa keskiviikkona 18.5.2016.

Jätä kommentti

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.