Asiamiesasiaa

Mikäli pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallitus onnistuu tavoitteissaan, kunnat eivät enää järjestä sosiaali- ja terveyspalveluja. Tulevaisuudessa maakunnat omistavat sote-yhtiöitä, jotka tarjoavat palveluja maakuntien järjestämissä kilpailutuksissa. Esimerkiksi terveyskeskukset pitää yhtiöittää.

Toki kunnille jää vielä tehtäviä, kuten päivähoito, perusopetus, vapaa-ajan palvelut ja kaavoitus. Lisäksi korostuu rooli paikallisen elinvoiman edistäjänä. Elintärkeä osa sitä on vireä elinkeinoelämä, toisin sanoen menestyvät yritykset.

Tämän sivun oikeasta laidasta voi lukea uutisotsikon 40 vuoden takaa: Nainen Lappajärven elinkeinoasiamieheksi. [PRINTTILEHDESTÄ]

Perinteiset elinkeinoasiamiehet on nykyään laajalti korvattu monenlaisilla kehittäjillä ja konsulteilla. Esimerkiksi Alajärvellä, Soinilla ja Vimpelillä on alueen yritysten kanssa Järvi-Pohjanmaan Yrityspalvelu Oy. Kauhavan organisaatioon kuuluu Kehityskeskus.

Ennen kuntaliitoksia Evijärvellä, Kortesjärvellä ja Lappajärvellä oli yhteinen elinkeinotoimenjohtaja.

Viime vuosina Lappajärven kunnan elinkeinotoimen hoito on ollut yhdistettynä kunnanjohtajan tehtäviin, mutta tänä keväänä todennäköisesti aloittaa jälleen elinkeinoasiamies.
Nimike on sama vanha kuin vuonna 1976, mutta tulokset puhukoot aikanaan puolestaan. Sananlaskua mukaillen: Ei nimi asiamiestä pahenna, ellei asiamies nimeä.

Tämä Toimittajalta-kirjoitus julkaistiin Järviseudun Sanomissa keskiviikkona 13.4.2016.

Jaa juttu: