Hyvää uutta verovuotta!

Perjantaina alkaa uusi verovuosi. Lähialueen kunnista keveimmin ensi vuonna verottaa Lappajärvi, jonka kunnallisvero jää 21,00 prosenttiin. Kakkoseksi yltää Evijärvi 21,50 prosentilla ja kolmoseksi Kauhava 21,75 prosentilla.
Alajärvellä valtuusto päätti kiristää tuloveroprosenttia 0,50 yksiköllä 22,00 prosenttiin. Raskaimmin verottaa Vimpeli, joka korotti 0,25 yksikköä 22,25 prosenttiin.
Veroprosentit voivat johtaa harhaan ajatuksia kuntien saamista tuloista. Todellinen veroaste kunnissa on eri asia kuin nimellinen veroaste. Syynä ovat monet erilaiset vähennykset, kuten ansiotulo- ja eläketulovähennykset.
Periaatteessa kunnallisverotus olisi tasaverotusta, jossa jokaisesta tienatusta eurosta otettaisiin saman verran. Vähennykset vaikuttavat kuitenkin eniten pienissä tuloissa, joten kunnallisverotus on käytännössä muuttunut progressiiviseksi. Isojen tulojen eurosta otetaan enemmän kuin pienen palkan tai eläkkeen eurosta.
Ihan oikeasti maksuunpannun kunnallisveron suhdetta ansiotuloihin sanotaan efektiiviseksi veroasteeksi. Suomen Kuntaliitossa arvioidaan, että keskimäärin efektiivinen veroaste on tänä vuonna vähennysten takia 4,9 prosenttia alempi kuin keskimääräinen kunnallisveroprosentti.
Kuntien kirstunvartijoiden kannalta ajateltuna Vimpeli voittaa arvioitujen efektiivisten veroasteiden tämänvuotisen vertailun 15,18 prosentillaan. Sitten tulevat Kauhavan 14,86 prosenttia, Evijärven 14,04 prosenttia ja Alajärven 14,02 prosenttia. Viimeiseksi jää Lappajärvi, jossa efektiivinen veroaste on 13,64 prosenttia.

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Oppilaat ja henkilökunta ovat saaneet syksyn aikana koulutusta kuvaukseen. On pohdittu valokuvauksen tekniikkaa ja kuvausta taiteena

Viikon 39 luetuimmat!

VIIKOLLA 39 lukijoita kiinnosti Tomi Niskasen luopuminen Vedon pelijohtajuudesta. Myös hopeamitalijuhlat Lakis Areenalla kiinnostivat! Katso

Luodessaan maan ja ihmiset, miehen ja naisen Jumala sanoi ”Lisääntykää ja ottakaa maa valtaanne”, kirjoittaa Heino Tervanen hartauskirjoituksessaan.

Enkelit – Jumalan palvelijat 

MIKKELINPÄIVÄ on saanut nimensä Jumalan sotajoukon johtajan, arkkienkeli Mikaelin mukaan. Enkelit ovat Jumalan näkymättömiä palvelijoita.

Oppilaat ja henkilökunta ovat saaneet syksyn aikana koulutusta kuvaukseen. On pohdittu valokuvauksen tekniikkaa ja kuvausta taiteena

Viikon 39 luetuimmat!

VIIKOLLA 39 lukijoita kiinnosti Tomi Niskasen luopuminen Vedon pelijohtajuudesta. Myös hopeamitalijuhlat Lakis Areenalla kiinnostivat! Katso

Luodessaan maan ja ihmiset, miehen ja naisen Jumala sanoi ”Lisääntykää ja ottakaa maa valtaanne”, kirjoittaa Heino Tervanen hartauskirjoituksessaan.

Enkelit – Jumalan palvelijat 

MIKKELINPÄIVÄ on saanut nimensä Jumalan sotajoukon johtajan, arkkienkeli Mikaelin mukaan. Enkelit ovat Jumalan näkymättömiä palvelijoita.

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.

ILMAINEN

Digilehti

Isojako 13.9.