Kansanterveystyötä

Etelä-Pohjanmaan maakunnan pohjoisosassa järjestellään sosiaali- ja terveyspalveluja uuteen asentoon. Järvi-Pohjanmaan yhteistoiminta-alue hoitaa vielä vuoden verran Alajärven, Soinin ja Vimpelin palvelut, mutta vuoden 2017 alussa Soini siirtyy Kuusiokuntien terveyskuntayhtymään. Samaan aikaan itsenäinen Vimpeli liittyisi Evijärven, Kauhavan ja Lappajärven seuraan Kuntayhtymä Kaksineuvoiseen. Se muutetaan peruspalveluliikelaitokseksi.
Jos pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallitus pystyy toteuttamaan linjauksensa, vuonna 2019 aloittaa Etelä-Pohjanmaan itsehallintoalue, joka järjestää sote-palvelut. Vimpeli hankkisi asukkailleen palvelut suoraan Kaksineuvoiselta vain vuosina 2017 ja 2018. Suurin motiivi vimpeliläisillä lieneekin kuntaliitoksen estäminen tekemällä pesäero Alajärveen.

Vimpelin liittyminen samaan kuntayhtymään Evijärven ja Lappajärven kanssa tuo väistämättä mieleen Järviseudun kansanterveystyön kuntainliiton. Nuo kolme jäsenkuntaa päätyivät niin suurin riitoihin, että kuntainliitto purettiin vuoden 1988 lopussa. Toisaalta samat kunnat jatkoivat yhteistyötä esimerkiksi päivystysten hoitamisessa. Siihen tuli mukaan myös Alajärvi.
Pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) ensimmäinen hallitus käynnisti vuonna 2005 paras-hankkeen eli kunta- ja palvelurakenneuudistuksen. Väkimäärältään pieniä kuntia pakotettiin yhteistoiminta-alueisiin. Maakunnan pohjoisosaan perustettiin Alajärvi-vetoinen Järvi-Pohjanmaa ja Kauhava-vetoinen Kaksineuvoinen.
Järvi-Pohjanmaa siis hajoaa, mutta oireita näkyy Kaksineuvoisessakin. Pari viikkoa sitten Kauhavan valtuustossa alahärmäläinen Martti Puronvarsi (ps.) jätti ryhmänsä aloitteen, jossa esitettiin Kaksineuvoisen purkamista, itsenäisen perusterveydenhuollon järjestämistä ja yhteistyöneuvotteluja Lapuan kanssa.
Maanantaina kerrottiin adressista, jonka käynnisti alahärmäläinen kaupunginvaltuutettu Sirpa Lammi (kd.). Allekirjoittajia huolettavat Kaksineuvoisen suunnitelmat siirtää lyhytaikaishoidon vuodeosasto eli niin sanottu sairaalaosasto Kauhavan terveysasemalta pääsääntöisesti Lappajärven terveysasemalle ja pieneltä osin Ylihärmän terveysasemalle. Lääkärin työskentely viikonloppuisin Lappajärven vuodeosastolla vienee sinne viikonloppujen ajanvaraukseen perustuvan kiirevastaanoton. Se on eri asia kuin raskaampaa varustelua edellyttävä päivystys.
Ilkeämielinen voisi ajatella, että kauhavalaiset pääsevät välillä kokemaan, millaista lappajärveläisten on ajaa sairaalaan Kauhavalle mutkaista, kuoppaista ja talvella liukasta tietä pitkin. Mutta kannattaa myös yrittää ymmärtää. Lappajärvi ei ole matkan varrella silloin harvoin, kun kauhavalainen potilas täytyy viedä saman tien perusterveydenhuollosta erikoissairaanhoitoon Seinäjoen keskussairaalaan. Kauhava on Kaksineuvoisen suurin maksaja. Lyömällä rahat pöytään viikonloppulääkärit ja -hoitajat saa vaikka jokaiselle terveysasemalle.
Kunnallispolitiikkaan kuuluu väistämättä politikointi. Sote-uudistuksen takia pitää kuitenkin välillä nostaa katse lyhytaikaisista kaupunginosien ja kuntien välisistä ongelmista. Syynä väliaikaiseen väistöön ovat Kauhavan kiinteistön sisäilmaongelmat. Hienoa, jos Kaksineuvoinen löytää edullisesti väistötilat Lappajärven ja Ylihärmän terveysasemilta, mutta tuskinpa kukaan uskoo, että se tilanne jäisi pysyväksi.
Monen evijärveläisen, lappajärveläisen ja kenties vimpeliläisenkin kannalta olisi suotavaa, että alahärmäläiset, kantakauhavalaiset, kortesjärveläiset ja ylihärmäläiset nopeasti tekisivät päätöksen uuden terveysaseman rakentamisesta vanhan paikalle Kauppatien varrelle Kauhavalle. Muuten voi Etelä-Pohjanmaan itsehallintoalue päättää, että maakunnan pohjoisosan asukkaille sote-palvelut tarjotaankin Lapualla.

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Mikko Huhtala.

Itsenäinen Suomi

SUOMEN itsenäistyminen oli tapahtumasarja, jonka tuloksena Venäjän keisarikuntaan vuodesta 1809 lähtien kuulunut autonominen suuriruhtinaskunta vuonna

Karikkolaisia joulutunnelmissa: Antti Purola, Katja Kujala, Kaisa Perälä ja Maija Perälä.

Karikko laulaa taas joulutunnelmaa

KULTTUURIYHDISTYS Karikko ry:n perinteisiin kuuluu joululaulukierros Lappajärven palvelukodeissa. Tänä vuonna on vuorossa seitsemäs kerta: koronan

Mikko Huhtala.

Itsenäinen Suomi

SUOMEN itsenäistyminen oli tapahtumasarja, jonka tuloksena Venäjän keisarikuntaan vuodesta 1809 lähtien kuulunut autonominen suuriruhtinaskunta vuonna

Karikkolaisia joulutunnelmissa: Antti Purola, Katja Kujala, Kaisa Perälä ja Maija Perälä.

Karikko laulaa taas joulutunnelmaa

KULTTUURIYHDISTYS Karikko ry:n perinteisiin kuuluu joululaulukierros Lappajärven palvelukodeissa. Tänä vuonna on vuorossa seitsemäs kerta: koronan

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.