83 prosentin hallitus

Julkaistu:

Kategoria:

,

Aihe:

Vaalien jälkeen löytyy aina paljon voittajia. Mutta jos urheilija edellisissä olympialaisissa oli kuudes ja tänä vuonna viides, harvoin hän kehtaa nimetä itsensä olympiavoittajaksi.
Kun eduskuntapuolueet laitetaan edustajamäärien mukaiseen järjestykseen, tämän vuoden vaalit voitti keskusta. Toiseksi ylsi perussuomalaiset ja kolmanneksi kokoomus.
Viimeksi toimineeseen Alexander Stubbin (kok.) hallitukseen kuului lopulta neljä puoluetta. Vuoden 2011 vaaleissa niistä kokoomus oli voittaja, sosialidemokraatit kakkonen, ruotsalaiset seitsemäs ja kristillisdemokraatit kahdeksas.
Nyt hallituksen muodostamisesta neuvottelee mitalikolmikko. Toteutuessaan se vastaisi aikaisempaa paremmin lähikuntien äänestäjien mieltymyksiä.
Vuoden 2011 vaaleissa annettiin Alajärvellä, Evijärvellä, Kauhavalla, Lappajärvellä ja Vimpelissä yhteensä 21 658 ääntä. Stubbin hallituksen neljä puoluetta saivat niistä 6 252 eli noin 29 prosenttia.
Tämän kevään vaaleissa samalla alueella annettiin 20 570 ääntä. Suunnitelmissa olevan Juha Sipilän (kesk.) hallituksen kolme puoluetta keräsivät niistä 17 017 eli noin 83 prosenttia.
Toki voittajia voi etsiä silläkin perusteella, kasvoiko vai vähenikö äänimäärä. Siitä näkökulmasta tarkasteltuna tällä alueella voittajia olivat keskusta, vihreät ja ruotsalaiset.
Keskusta sai 10 262 ääntä (+1 720), vihreät 192 ääntä (+37) ja ruotsalaiset 81 ääntä (+28).
Erityisen dramaattinen oli ruotsalaisten vaalivoitto Vimpelissä. Puolue kasvatti äänimääränsä edellisvaalien nollasta kuuteen.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.