Varautuminen tuo turvaa

Julkaistu:

Kategoria:

,

Aihe:

Sisäministeriö julkaisi aivan joulunpyhien kynnyksellä oppaan, joka kannustaa kyliä ja kyläläisiä kehittämään asuin- ja elinympäristönsä turvallisuutta yhteistyössä viranomaisten, järjestöjen ja vapaaehtoiskentän kanssa. Tavoitteena on, että mahdollisimman moni kyläyhdistys laatisi omalle alueelleen turvallisuussuunnitelman.

Turvallisuussuunnitelma saattaa kuulostaa byrokraattiselta, mutta lopulta on kyse hyvin konkreettisesta asiasta. Opas kannustaa pohtimaan turvallisuutta ihan tavallisen arkielämän näkökulmasta. Mitkä ovat ne asiat, jotka uhkaavat kyläläisten turvallisuutta ja turvallisuuden tunnetta sekä arjen sujuvuutta? Kulkeeko kylän halki esimerkiksi vilkkaasti liikennöity tie, jota pitkin lapset joutuvat kulkemaan kouluun? Miten pienten koululaisten turvallisuutta voitaisiin parantaa?
Sisäministeriö kannustaa kyläläisiä varautumaan myös mahdollisiin kriisi- ja hätätilanteisiin. Mitä tehdään, jos sähköt katkeavat koko kylästä useammaksi päiväksi? Tästä kylissä on taas tuoretta kokemusta, ja hankalistakin tilanteista on onneksi selvitty. Mutta miten toimitaan, jos naapurissa asuvan huonomuistisen mummon epäillään lähteneen hiihtolenkille ja eksyneen metsään?
Kylissä on totuttu naapuriapuun ja toimeliaisuuteen, mutta poikkeustilanteissa on helpompi ja ennen kaikkea nopeampi toimia, kun asioita on pohdittu ennalta. Joskus nopeus voi säästää jopa ihmishengen.

Jätä kommentti

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.