Urakoinnista lisätuloja maatiloille

Julkaistu:

Aihe:

Yleisin urakoinnin muoto on maatalouskoneurakointi. Myös lumen auraus, teiden kunnossapito, maanrakennustyöt ja metsätyökoneurakointi ovat yleisiä muun yritystoiminnan muotoja.

Yleisintä muu yritystoiminta on tiloilla, joiden päätuotantosuunta on lammas-, vuohi- tai hevostalous. Monialaisten tilojen osuus on pienin lypsykarja- ja sikataloudessa. Monialaisten tilojen osuus on lisääntynyt edellisestä kyselykerrasta eniten kasvihuonetiloilla. Kasvihuonetilojen on mahdollista hankkia lisätuloa myymällä tuotteita suoraan kuluttajille. Monet maatilat hankkivat lisätuloja hyödyntämällä koneita silloin, kun niille ei ole maatalouskäyttöä esimerkiksi lumen aurauksessa talvella. 

Muun yritystoiminnan parissa tiloilla teki töitä vuonna 2016 noin 23 000 henkilöä, joista noin puolet oli viljelijöitä tai yhtymien osakkaita. Palkattua työvoimaa muu yritystoiminta työllisti 7 600 ja perheenjäseniä yli 4 000. Muu yritystoiminta työllisti noin 20 prosenttia vähemmän henkilöitä vuonna 2016 kuin vuonna 2013.

Mainos

Muussa yritystoiminnassa työskentelevien henkilöiden määrä on suurin Pohjanmaalla. Siellä muussa yritystoiminnassa työskentelee erityisesti palkattua työvoimaa enemmän kuin muilla alueilla.

Muu yritystoiminta työllisti noin 8 800 henkilötyövuotta. Vuodesta 2013 muun yritystoiminnan työn määrä on vähentynyt lähes 20 prosenttia. Palkattu työvoima teki töistä lähes yhtä suuren osuuden kuin viljelijät ja yhtymien osakkaat. Pienimmän osuuden tekivät perheenjäsenet.

Tietoja maatalous- ja puutarhayritysten muusta yritystoiminnasta kysyttiin tiloilta talvella 2016–2017 maatalouden rakennetutkimuksen tiedonkeruun yhteydessä. Nyt julkaistavat tiedot ovat lopullisia.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.